Ministerul Turismului va promova Festivalul George Enescu 2013

concursgeorgeenescuMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului va promova Festivalul şi Concursul Internaţional ”George Enescu”, iar România, ca destinaţie de turism, va fi promovată în contextul organizării ediţiei 2013 a festivalului. În acest sens, MDRT a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, se anunţă într-un comunicat de presă.

Protocolul prevede ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să promoveze Festivalul în cadrul acţiunilor de marketing turistic pe care le derulează în mod curent. Totodată, colaborarea se referă şi la promovarea de itinerarii culturale aferente evenimentului, a muzeelor, caselor memoriale, aşezămintelor culturale, având tematica „George Enescu”. Astfel de acţiuni se referă la asigurarea unui spaţiu dedicat promovării Festivalului în standul României organizat de MDRT la târgurile şi expoziţiile turistice la care participă, la organizarea de vizite de documentare tematice, în România, pentru diverse categorii de publicuri, la includerea evenimentului şi a obiectivelor turistice tematice în propriile materiale de informare - broşuri, pliante, CD-uri - în special în cele destinate promovării turismului cultural, şi la alte instrumente de marketing turistic gestionate de reprezentanţele MDRT din străinătate.

ateneu

În ceea ce priveşte Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, acesta va asigura realizarea, de către organizatorul evenimentului, a materialelor de promovare a evenimentului - cataloage, broşuri, pliante, postere, ghiduri, materiale audio-video, CD- uri, DVD-uri, dar şi promovarea brandului de turism al României, prin inserarea în propriile materialele editate cu prilejul Festivalului, stabilirea acelor itinerarii tematice care să fie promovate şi participarea la evenimentele organizate de MDRT, prin susţinerea de prezentări cu privire la Festival.

Acţiunile punctuale în cadrul cărora MDRT şi MCPN vor colabora în baza acestui protocol vor fi stabilite în următoarele săptămâni de direcţiile de specialitate din cele două ministere.

„Ca minister, suntem în situaţia de a prezenta turiştilor străini atracţiile turistice ale României, atracţii pe care, însă, nu le şi gestionăm. Tocmai de aceea, singura soluţie viabilă este parteneriatul cu cei care administrează regiuni sau obiective turistice, cu cei care organizează manifestări şi evenimente de interes pentru potenţialii vizitatori. Doar acolo unde parteneriatele funcţionează, turismul a avut succes. Este ceea ce ne dorim şi pentru colaborarea în contextul viitoarei ediţii a Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, eveniment care a câştigat deja un loc în calendarul manifestărilor culturale internaţionale”, consideră ministrul Eduard Hellvig.

festivalgeorgeenescu2013

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu” se desfăşoară, în perioada 1-28 septembrie 2013, la Bucureşti. Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, este producător, iar Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune au calitatea de co-producători. Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Cultura reprezintă una dintre principalele componente ce definesc brandul naţional de turism. Promovarea culturii româneşti asigură o susţinere consistentă promovării României ca destinaţie de turism, având în vedere că cele două aspecte ale potenţialilor vizitatori străini - de turist şi de consumator de cultură - se suprapun adesea. Acţiunile pentru promovarea evenimentelor culturale cu rol în creşterea circulaţiei turistice în România sau cu impact în creşterea notorietăţii României ca destinaţie turistică se încadrează în Progamul multianul de marketing şi promovare turistică derulat de MDRT.