ANAT şi FAPT solicită descentralizarea autorizării unităţilor din turism

ANAT şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România solicită descentralizarea competenţei autorizării unităţilor din turism, amendament pe care l-au depus la Legea Turismului, în diversele variante de lucru ale proiectului de Lege. “Considerăm ca obligatorie şi urgentă trecerea acestei competenţe, aflate până acum în sarcina ministerului, către autorităţile locale, care vor încheia, ulterior, protocoale de colaborare, în acest sens, cu patronatele locale.”, se arată în comunicatul de presă.

pensiunetransilvania

Numărul mic de funcţionari publici care ar trebui să identifice, monitorizeze şi reglementeze sute de mii de unităţi la nivelul întregii ţări, face imposibil un demers transparent şi eficient, condiţie esenţială pentru a scoate turismul “în zona de alb” şi a-l reglementa, asigurând condiţii concurenţiale egale şi standarde corecte, pentru mediul de afaceri din România, se mai precizează în comunicatul de presă.

Preşedintele ANAT şi preşedintele FAPT, Corina Martin, a declarat că „Înainte de a discuta de oportunitatea unei reaşezări a fiscalităţii în turism, considerăm că trebuie să clarificăm, esenţial, baza impozabilă a activităţii în acest sector. Altfel, discutăm de impozite, în continuare, numai asupra celor care îşi declară şi autorizează activitatea în turism, dar continuăm să nu soluţionăm problema celor care fac o concurenţă neloială şi desfăşoară activităţi de turism fără a-şi declara veniturile şi fără a deţine o autorizare în acest sens. În acest sens, măsura ce trebuie luată urgent de către Guvern este cea a descentralizării neîntârziate în activitatea de turism.”. 

În acest moment, autorizarea unităţilor din turism continuă să se facă de către autoritatea publică centrală, care nu are, însă, capacitatea necesară pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentaţie publică, ceea ce permite şi încurajează nedeclararea acestei activităţi, potrivit preşedintelui ANAT.

camerepensiune

În schimb, primarii vor fi extrem de interesaţi să identifice şi autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce funcţionează pe raza unei staţiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local. Cerem Guvernului să adopte măsuri care să asigure un mediu de afaceri corect şi echitabil în Romania. A sosit momentul să trecem la Curăţenia în Turism.”,a precizat Corina Martin.