Tendințe în turismul rural și câștigătorii Premiilor Margareta de Aur

pensiuniromaniaAsociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) estimează o creştere de circa 15% a turiştilor români care optează, în 2013, pentru pensiunile rurale, în contextul unei creşteri generale a turismului intern.

Dacă anul trecut a fost mai dificil pe partea de incoming, în acest an va fi înregistrată şi pe acest segment o creştere cuprinsă între 5 şi 7%. Majoritatea turiştilor străini care aleg pensiunile rurale din România provin din ţări vecine precum Ungaria, respectiv din Germania, Franţa (mai ales în mod individual), Israel şi Japonia (în grupuri).

Cele mai solicitate regiuni de turism rural din România sunt zona de turism rural Braşov (Bran-Moieciu, Fundata, Râşnov, Cristian), Bucovina, Maramureş şi Mărginimea Sibiului. Alte zone care înregistrează creşteri ale preferinţelor turiştilor sunt nordul Olteniei (unde au apărut pensiuni de excepţie precum Conacul lui Maldăr şi Casa Cartianu) şi Neamţ (care a fost şi gazda Congresului european de turism rural).

“Este din ce în ce mai greu să departajăm pensiunile pentru premiile pe care le oferim, deoarece a crescut mult atât calitatea serviciilor, cât şi creativitatea lor. Să nu uităm că în 2012, România a fost gazda Congresului European de Turism Rural – Eurogîtes, iar experţii din Europa au apreciat judeţul Neamţ, unde s-a desfăşurat această manifestare de prestigiu. Acest congres a reprezentat o recunoaştere a potenţialului turismului rural românesc. Încercăm ca anul viitor să propunem şi un expert străin în juriul Margareta de Aur. O spun cu mândrie, România se numără printre ţările europene dezvoltate din punct de vedere al turismului rural, alături de Franţa, Austria, Italia şi Elveţia”, a precizat Dna Maria Stoian, Preşedinte Fondator ANTREC.

Câștigătorii premiilor Margareta de Aur 2012

Pe 15 martie a.c. a avut loc Gala decernării premiilor Margareta de Aur, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie. ANTREC România şi revista “Vacanţe la Ţară” au acordat premii şi distincţii proprietarilor de pensiuni pentru activitatea deosebită desfăşurată pe parcursul anului 2012 şi pentru serviciile de calitate pe care aceştia le-au oferit şi le vor oferi şi de acum înainte.

Juriul ediţiei de anul acesta a fost format din: Maria Stoian – Preşedinte Fondator ANTREC România, Mişu Chiruc – Preşedinte executiv ANTREC România, Romeo Creţu - Conf.univ.dr. USAMV - Facultatea de management, Cristian-Alexandru Catană - redactor şef al revistei “Vacanţe la Ţară” şi Marius Ioniţă, turist fidel şi un pasionat cititor al revistei ”Vacanţe la Ţară”. Jurizarea s-a facut în urma propunerilor făcute de filialele ANTREC şi de experţi în turism.

Marii câştigători ai ediţei din acest an, în funcţie de categoriile la care au fost nominalizaţi sunt:

Marele Premiu Margareta de Aur 2012 a revenit Complexului Cheile Grădiştei, Moieciu, Braşov

complexcheilegradistei2

A - Categoria: TRADIŢIE LOCALĂ

-    Marele Premiu pentru păstrarea arhitecturii locale:
Pensiunea “Sf. Nicolae”, Aluniş, Prahova

-    Premiu Special pentru păstrarea tradiţiilor:
Pensiunea Casa Cartianu, Turcineşti, Gorj
-    Premiu Special pentru păstrarea tradiţiilor:
Conacul lui Maldăr, Măldărăşti, Vâlcea
-    Premiul Special pentru amenajare originală a pensiunii:
Pensiunea “ATRA”, Valea Doftanei, Prahova

B – AGREMENT

-    Marele Premiu – Complexul Doripesco, Braşov

C – GASTRONOMIE

-    Marele Premiu – Pentru reţete tradiţionale : Pensiunea “Teo”, Bicaz Chei, Neamţ

D – CEA MAI FRUMOASǍ GRǍDINǍ

-    Marele Premiu: - Pentru punerea în valoare a cadrului natural: “Castelul Templul Cavalerilor”, Vălişoara, Alba

E – FESTIVALURI :

-    Marele Premiu:  Dlui Attila DARAGUS – Preşedinte ANTREC Covasna, pentru excelenta organizare a festivalurilor gastronomice.

S-au mai acordat următoarele Diplome de Apreciere:

D-nei Anca VLAD – Fildas / Catena – Pentru deschiderea faţă de tradiţia autentică românească
D-lui Lucian BORONEA – Accent Travel - Pentru organizarea de Infotripuri şi promovarea turismului intern
D- lui Cristian BǍLCESCU – CMB Travel – Pentru practicarea şi promovarea unui turism responsabil
D- lui Dorin IVAŞCU– RAS Regional Air Services - Pentru originalitatea serviciilor de turism şi agrement
D-lui Mişu CHIRUC – Preşedinte ANTREC Neamţ - Pentru contribuţia la succesul organizării Congresului EuroGites de Turism Rural la Piatra Neamţ
D-lui Mohammad MURAD -  Preşedinte F.P.T.R - Pentru implicarea şi susţinerea turismului românesc