Impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 iulie. Ce spun hotelierii

taxeFirmele mici (hoteluri, moteluri și pensiuni), care și așa abia supraviețuiesc în această criză, nu vor găsi resursele financiare pentru continuarea activității în condițiile unui impozit forfetar, afirmă reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România într-un comunicat de presă.

“Am citit azi în presă că “măsura se va aplica de la 1 iulie 2013 iar operatorii vor fi anunţaţi despre normele de aplicare doar cu câteva zile înainte” şi că “va fi o măsură bine primită”. Ministrul IMM-urilor Maria Grapini încearcă să ne convingă că introducerea impozitului forfetar, va aduce numai beneficii firmelor, urmând ca sumele plătite să fie şi de trei ori mai mici decât în cazul impozitului pe profit. Nu ştim cum s-a ajuns la această concluzie, deoarece nu s-au adus argumente şi s-au făcut doar declaraţii abstracte, fără a exemplifica cu date concrete”, precizează reprezentanții FIHR.

Potrivit acestora, prin introducerea acestui Impozit vor fi afectate negativ toate societăţile care au investit în hoteluri şi care înregistrează pierderi sub povara creditelor bancare, iar aplicarea acestei măsuri va conduce totodată la eliminarea interesului faţă de investiţii în turism. “Baza materială este extrem de veche. Chiar în Bucureşti sunt hoteluri care poate înregistrează un profit operaţional care se “pierde” apoi, din diverse motive în închiderea de Bilanţ nemaiavând bani pentru investiţii urgente. Nu mai vorbim de Mare unde au observat şi guvernanţii, că există bază materială “neîngrijită”, ca să fim eleganţi. Operarea bazei materiale, adică asigurarea de locuri de muncă, în acest context al unui Impozit Forfetar şi a unei pieţe nesusţinute va conduce la eliminarea interesului faţă de investiţii în turism, de altminteri mult lăudat pentru potenţial”, se arată în comunicat.

“În cazul hotelurilor şi restaurantelor, ni s-a comunicat că a fost făcut un studiu de specialiştii din domeniu (?!), pe patru coduri CAEN, pentru un grad mediu de ocupare de 30%, pe criterii de  sezon, locaţie, stele şi în funcţie de acesta s-a calculat suma fixă pe care trebuie să o plătească o unitate de cazare. Acest studiu a fost transmis Ministerului de Finanţe sub forma unei Note de Fundamentare a propunerii de Impozit. Deşi am solicitat acest studiu de la ambele instituţii, prin toate mijloacele de comunicare, nu ne-a fost transmis astfel încât nu cunoaștem argumentele concrete pe care se bazează declaraţiile dnei Maria Grapini”, mai spun reprezentanții Federației Industriei Hoteliere.

Hotelierii consideră că această măsură nu va duce la eliminarea evaziunii fiscale, ba din contră. “Cât de naiv să fii să crezi că o simplă taxă forfetară va trezi constiinţa tuturor afaceriştilor astfel încât Statul să nu mai aibă nevoie de controale?! Dacă ar fi aşa de simplu, şi în condiţiile în care dna Ministru dă asigurarea unui beneficiu pentru ambele părţi, de ce această taxă nu se aplică în ţări cu mult mai avansate economic şi fiscal decât România? Şi nu o spune FIHR. Sunt declaraţii ale unor analişti care şi-au exprimat îndoiala “Atâta timp cât statul nu va încuraja mediul de afaceri cu facilităţi fiscale, nu cu taxe suplimentare, se vor găsi întotdeauna metode de evaziune” (Cristian Dinulescu, analist economic)”, se mai arată în comunicatul FIHR.

Hotelierii subliniează că nu neagă existenţa supărătoare a evaziunii şi muncii la negru în Turism dar subliniază că aceasta se combate prin controale corecte şi echidistante, relaxare fiscală, un TVA mai mic (restauraţie) ca şi în majoritatea statelor UE.