Angajările în hoteluri și restaurante stagnează

angajarihoteluriCei care doresc să se angajeze în sectorul Hoteluri și restaurante în intervalul octombrie - decembrie 2013 (trimestrul IV din acest an) se pot aştepta la cel mai defavorabil climat de angajare înregistrat din trimestrul IV al anului 2010 şi până în prezent, se arată în Studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul IV din 2013, realizat de ManpowerGroup România.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 625 de angajatori din 10 sectoare de activitate din România, inclusiv sectorul Hoteluri şi Restaurante. Toţi participanţii la studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipaţi că vor evolua angajările totale din locaţia dumneavoastră, vreme de 3 luni, până la sfârşitul lunii decembrie 2013, în raport cu trimestrul în curs?”

Angajatorii din România raportează perspective statice de angajare pentru intervalul octombrie - decembrie 2013, potrivit studiului. 74% din cei 625 de angajatori români intervievaţi spun că în intervalul octombrie - decembrie 2013 nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajaţi din locaţia unde-şi derulează activităţile. 12% dintre respondenţi au planuri de creştere a volumului total de angajări, în timp ce alţi 12% se aşteaptă la o scădere a acestora în acelaşi interval.

Pespective slabe de angajare în sectorul Hoteluri şi Restaurante, în T4 din 2013

Referitor la cele 10 sectoare de activitate analizate, intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria Prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de + 12%. La polul opus se situează sectorul de Construcţii, unde Previziunea Netă de Angajare este de -15%. Perspective slabe de angajare în următorul trimestru se întâlnesc şi în sectorul Hoteluri şi Restaurante. 

Astfel, cei care caută să se angajeze în sectorul Hoteluri şi restaurante în următorul trimestru se pot aştepta la cel mai defavorabil climat de angajare înregistrat din trimestrul IV/2010 şi până acum, în condiţiile unei Previziuni Nete de Angajare de -2%. Intenţiile de angajare s-au redus cu 4 puncte procentuale faţă de trimestrul trecut şi sunt cu 8 puncte procentuale sub cele declarate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit ManpowerGroup România, planurile de angajare sunt în scădere faţă de trimestrul trecut în 8 sectoare de activitate şi toate cele 10 sectoare raportează planuri de angajare mai reduse decât în trimestrul IV din 2012.

Cele 10 sectoare analizate sunt: Administrație publică și servicii sociale; Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit; Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Construcții; Energie electrică, gaze și apă; Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri; Hoteluri și Restaurante; Industria extractivă; Industria Prelucrătoare; Transport, depozitare și comunicații.

Constatăm o abordare prudentă a activităţilor de angajare, specifică unei nesiguranţe a angajatorilor în legătură cu climatul economic. Pe de-o parte, cifrele sugerează că în trimestrul IV cei care-şi vor căuta un loc de muncă în unele regiuni ale ţării sau în anumite sectoare de activitate se vor confrunta cu dificultăţi. Pe de altă parte, chiar dacă intenţiile de angajare din trimestrul viitor sunt mai degrabă slabe, faptul că aproape trei sferturi dintre angajatori intenţionează să păstreze neschimbat numărul de angajaţi pe care îl au în prezent, poate semnala că piaţa muncii a ajuns într-un punct de echilibru”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Procentul de angajatori care nu se aşteaptă la nicio schimbare a dimensiunii forţei de muncă este, de altfel, cel mai mare din istoria Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă în România.