Sosirile turistice internaţionale au crescut cu 5% în primele 9 luni

rezultateturism2013Primele 9 luni din 2013 au adus 41 milioane de sosiri turistice internaţionale în plus faţă de 2012

În primele 9 luni ale anului 2013 turismul internaţional a înregistrat o creştere de 5%, potrivit celui mai recent Barometru al Organizaţiei Mondiale a Turismului. Numărul sosirilor turistice internaţionale a crescut cu aproximativ 41 de milioane în perioada ianuarie - septembrie 2013, creşterea înregistrată fiind peste estimările iniţiale ale UNWTO, creând un stimul important pentru economiile receptoare, se arată într-un comunicat de presă.

Sosirile turistice internaţionale au crescut cu 5% în primele 9 luni ale acestui an şi au atins cifra record de 845 de milioane, cu circa 41 de milioane mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost condusă de Europa şi regiunea Asia-Pacific, acestea înregistrând o creştere a numărului de turişti de 6%.

“Turismul internaţional continuă să crească peste aşteptări, sprijinind creşterea economică atât în economiile avansate cât şi în cele emergente şi furnizând suportul atât de necesar la crearea de locuri de muncă, PIB şi balanţa de plăţi, în multe destinaţii”, a declarat Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai. “Este încurajator să vedem rezultate solide în multe destinaţii europene, unde sectorul turistic este, fără îndoială, unul din motoarele redresării economice”, a adăugat acesta.

Europa depăşeşte aşteptările

În Europa, regiunea cea mai vizitată din lume, sosirile turistice internaţionale au crescut cu 6%, acest rezultat fiind impulsionat de performanţe peste medie în Europa Centrală şi de Est (+7%) şi în Europa de Sud şi Mediteraneană (+6%). Creşterea înregistrată depăşeşte estimarea iniţială pentru anul 2013 şi reprezintă dublul ratei medii de creştere a turismului internaţional în Europa din anul 2000 încoace (+2.7% pe an, între 2000 şi 2012).

Regiunea Asia - Pacific a continuat să înregistreze rezultate solide, susţinute de Asia de Sud-Est (+12%).

Cele două Americi (+3%) au înregistrat rezultate mai slabe, rezultate mai solide înregistrându-se în America de Nord (+4%) şi America Centrală (+3%).

În Africa (+5%) creşterea a fost impulsionată de revenirea Africii de Nord (+6%), în timp ce Orientul Mijlociu a înregistrat o creştere de doar 0,3%.

Creşterea încasărilor din turism confirmă trendul pozitiv

Trendul pozitiv înregistrat în ceea ce priveşte sosirile turistice internaţionale se reflectă în încasările turismului internaţional. Încasările din turism au înregistrat creşteri de două cifre în: SUA (+11%), Macao (China) (+10%), Marea Britanie (+18%), Thailanda (+28%), Hong Kong (China) (+21%), Turcia (+13%), India (+13%), Japonia (+23%), Grecia (+15%) şi Taiwan (+12%).

turistichinezi

Creştere exponenţială a cheltuielilor pe călătorii internaţionale din partea Chinei şi Rusiei

În ceea ce priveşte principalele 10 pieţe sursă, Rusia a condus creşterea, cheltuielile pe călătorii internaţionale crescând cu 29% în primele 9 luni ale acestui an.

China, care a devenit principala piaţă sursă de turişti din lume, a înregistrat o creştere de 22% a cheltuielilor pe călătorii internaţionale.

Cheltuielile pe călătorii internaţionale au fost de asemenea în creştere în Brazilia (+15%). Economiile avansate au înregistrat în acest sens rezultate mai slabe: Canada (+3%), SUA (+2%), Marea Britanie (+2%) şi Franţa (+2%), în timp ce Germania a raport zero creştere, iar Japonia, Australia şi Italia au înregistrat un declin al cheltuielilor pe călătorii internaţionale.

Sursa: www.unwto.org