Abordare prudentă a angajărilor în 2014, inclusiv în sectorul HoReCa

angajari2014Angajatorii din România au planuri prudente privind angajările din intervalul ianuarie-martie 2014, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul I din 2014. În timp ce 11% dintre angajatori anticipează o creştere a angajărilor, alţi 10% prevăd o scădere a acestora şi 78% se aşteaptă să nu existe schimbări.

“Tendința națională este evident una de stabilizare a forței de muncă”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. “Ponderea angajatorilor care nu-și vor modifica numărul total de angajați a crescut cu încă 4 puncte procentuale față de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulți angajatori se mulțumesc să rămână în expectativă, așteptând evoluții pozitive mai clare înainte de a decide să-și mărească forța de muncă. Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reținut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele 3 luni”.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 625 de angajatori din România. Toți participanții la acest studiu au răspuns la întrebarea “Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră, vreme de trei luni, până la sfârșitul lunii martie 2014, în raport cu trimestrul în curs?”

Planurile de angajare sunt pozitive în șase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se așteaptă la o scădere a numărului angajați. Intențiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare* este de +13%. La polul opus se situează sectorul Construcțiilor, unde angajatorii indică o Previziune Netă de Angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv.

În ceea ce privește sectorul Hoteluri și Restaurante, piața forței de muncă va fi liniștită în trimestrul I din 2014, când angajatorii anunță o Previziune Netă de Angajare de +1%. Intențiile de angajare în acest sector rămân oarecum stabile atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se arată în studiul Manpower.

“Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piața forței de muncă s-a egalizat, pe măsură ce angajatorii căutau echilibrul între a gestiona nesiguranța și a profita de oportunitățile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent și în noul an”, precizeză Valentin Petrof. “La începutul lui 2014 angajările primesc însă un ușor imbold și chiar dacă cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot întâmpina unele dificultăți în găsirea oportunității potrivite, credem că o piață mai puțin volatilă le va fi în cele din urmă, benefică”. 

Nota: Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul I din 2014.