Peste 60% din unitățile de cazare aflate în construcție sunt pensiuni

Peste 60% din unităţile de cazare aflate în diverse stadii de construcţie la nivel naţional sunt pensiuni. Interesul investitorilor pentru acest tip de proprietăţi a rămas constant în ultimii doi ani, datorită cererii în creştere şi costurilor de dezvoltare reduse.

Din cele 18.500 de proiecte de construcţii, aflate în pregătire sau în fază de şantier, identificate pe parcursul anului trecut, 880 sunt clădiri cu funcţie de cazare, potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, citat de Capital.ro. Practic, la fiecare 20 de investiţii anunţate în România, una este o proprietate din circuitul hotelier. Dintre acestea, 48% sunt investiţii aflate în stadiu de proiectare şi 44% sunt în construcţie sau amenajare. Este de remarcat faptul că 191 din cele 880 de investiţii fac subiectul lucrărilor de extindere, modernizare, amenajare, reabilitare, renovare, supraetajare, consolidare sau schimbare de destinaţie a unui imobil existent în spaţiu de cazare, în timp ce restul de circa 80% sunt investiţii demarate de la zero. Interesant este că ponderea pensiunilor în totalul acestor obiective s-a păstrat constantă în ultimii doi ani, respectiv 61%-62%. Mai exact, în 2013 a fost anunţată dezvoltarea a 534 de pensiuni, în timp ce cu un an mai devreme s-au înregistrat 593 de proiecte pe acest segment. În ceea ce priveşte valoarea investită în unităţile de cazare identificate anul trecut, 57% din cele 880 de proiecte presupun costuri de sub un milion de lei, 38% necesită cheltuieli cuprinse între unu şi patru milioane de lei şi doar 5% sunt investiţii mai mari de patru milioane de lei.

graficpensiuni

„Ponderea mare a pensiunilor marchează o tendinţă a concentrării pe investiţii mai mici, pe care băncile au o expunere mai mică şi în cazul cărora dezvoltatorii îşi pot susţine participarea cu capital propriu. În zona pensiunilor, vorbim de mici afaceri de familie, unde presiunea bugetului de salarii este mică, deoarece lucrează membrii familiei. Acestea oferă exact ceea ce doreşte clientul şi ţin costurile sub control“, explică Mircea Drăghici, managing director EST Hospitality Consulting.

Sursa: www.capital.ro