CE a lansat Pașaportul European de Competențe în Industria Ospitalității

  • lucratoriospitalitateNoul Pașaport va facilita recrutarea în industria ospitalității

Comisia Europeană a lansat pe 17 iunie a.c. Pașaportul European de Competențe în Industria Ospitalității, un instrument dezvoltat pentru a facilita contactul între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din industria ospitalității și turismului din Europa.

Pașaportul de Competențe permite lucrătorilor și angajatorilor să depășească barierele lingvistice și să compare competențele lucrătorilor din industria ospitalității în vederea facilitării recrutării în acest sector. Găzduit de EURES - portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă -, pașaportul este disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. Pașaportul va fi extins în viitor și altor sectoare. 

Pașaportul competențelor este o inițiativă a Comisiei Europene în colaborare cu organizațiile angajaților și angajatorilor din industria ospitalității: HOTREC - Asociaţia profesională a hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor din Europa și EFFAT - Federația Europeană a Sindicatelor din Sectoarele Alimentației, Agriculturii și Turismului.

În pașaportul competențelor, lucrătorii pot trece toate abilitățile și competențele dobândite în timpul educației, formării și experienței profesionale, într-un format ușor accesibil. Pașaportul vine în completarea unui CV tradițional și permite angajatorilor să depășească rapid barierele lingvistice și să găsească lucătorii calificați de care au nevoie în companiile lor. Prin urmare, pașaportul facilitează o mai bună corelare între oferta și cererea de pe piața muncii din industria ospitalității. 

Pașaportul European de Competențe în Industria Ospitalității este primul dintr-o serie de pașapoarte care vizează o mai mare mobilitate în diferite sectoare din economia europeană. Comisia Europeană se angajează să susțină mobilitatea pe piața muncii din Europa, ca o modalitate de a îmbunătăți ocuparea forței de muncă, și va continua să lucreze împreună cu partenerii săi pentru a extinde acest instrument.

Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor a declarat: “Pașaportul european de competențe în industria ospitalității, este un instrument practic important pentru promovarea mobilității lucrătorilor europeni, în mod special a tinerilor, într-un sector care are un potențial de creștere ridicat. Această inițiativă este de asemenea un bun exemplu al efectului pe care îl are dialogul social între organizațiile de angajați și angajatori la nivel european, și așteptăm cu nerăbdare ca această cooperare să se extindă și în alte sectoare de pe piața muncii”.

Context:

În aprilie 2014, peste 5 milioane de tineri sub 25 de ani erau șomeri la nivelul Uniunii Europene, cu o rată generală a șomajului în rândul tinerilor de 22,5%. Acest lucru face chiar și mai importantă sprijinirea sectoarelor care au oferit în mod constant oportunități tinerilor, precum cel al ospitalității și al turismului.

Un studiu publicat la sfârșitul anului 2013 relevă faptul că industria ospitalității joacă un rol important în lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor. Potrivit statisticilor, rata de angajare în industria ospitalității a crescut cu 2,9% pe an în perioada 2000-2010, lucru care a dus la crearea a 2,5 milioane de locuri de muncă.

Sursa: www.hotrec.eu