INS: Înnoptările turistice au crescut cu 10% în primele 5 luni

statisticaturism2014Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au însumat în primele 5 luni ale anului în curs 5,559 milioane, în creștere cu aproape 10% (9,9% mai exact) față de perioada corespunzătoare a anului precedent, a anunțat astăzi Institutul Național de Statistică.

Din numărul total de înnoptări, 77,6% reprezintă înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 22,4%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,7% din total turişti străini), iar din aceştia 84% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Potrivit Institutului Național de Statistică, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele 5 luni ale anului au însumat 2,705 milioane, în creștere cu 6,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. 

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 76,5%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 23,5%, ponderi apropiate de cele din perioada corespunzătoare a anului trecut. 

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (78,4% din total turişti străini), iar din aceştia 85,1% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în primele 5 luni ale acestui an o pondere de 75,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 6,9%.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie - 31 mai a.c. a fost de 2,1 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 19,9% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 5 luni ale acestui an s-au înregistrat la hoteluri (25,1%), la vile turistice (13,3%) şi la pensiuni turistice (13,2%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 5 luni ale acestui an de 2,738 milioane, în creştere cu 0,1% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,7%).Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 64,6% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,4%), Bulgaria ( 25,3%), Germania ( 9,2%), Italia ( 7,7%), Polonia (4,5%) şi Austria (4,4%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 5 luni ale anului de 4,569 milioane, în creştere cu 1,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,6% din numărul total de plecări.


Cele mai citite articole

Prev Next