Studiu: Românii sunt încă reticenți la plățile online pentru vacanțele lor

rezervarionlinehoteluriPeste 70% dintre românii cu acces la internet se documentează online înainte de a-și alege destinația de vacanță și hotelul unde se vor caza, deși încă sunt reticenți la a face rezervări și plăți online, conform unui studiu realizat de platforma de rezervări online HotelGuru.ro. Doar 28% aleg să finalizeze rezervarea online, în timp ce 39% preferă să facă rezervarea telefonic. 

Cei mai mulți români (68%) au declarat că au încredere în site-urile de rezervări online și că folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii și recenzii despre unitatea de cazare. Înainte de a-și face o rezervare, 30% dintre români accesează 4-5 site-uri, 11% - peste 10 site-uri și doar 3% accesează un singur site.

Cei care rămân totuși reticenți la ideea de a finaliza rezervarea printr-un portal de rezervări online și-au motivat poziția spunând că nu doresc să furnizeze date bancare și că li se pare mai eficient telefonic, atunci când au contact cu o persoană de la care pot să afle mai multe detalii telefonic. De asemenea, internetul este folosit și pentru alte activități legate de turism, cum ar fi obținerea de informații înainte de călătorie sau pentru a împărtăși experiența avută în vacanță (de exemplu, postări pe rețele sociale) - peste 55% dintre respondenți.

“Concluzia studiului nostru este că românii sunt interesați de posibilitatea de a-și face rezervări de cazare online, că sunt dispuși să acceseze mai multe site-uri și să se informeze, dar că încă optează pentru varianta rezervărilor telefonice. De aceea am decis ca platforma HotelGuru.ro să aibă o componentă informativă majoră, să avem prezentări actualizate și o galerie foto bine pusă la punct iar turiștii nu sunt obligați să finalizeze rezervarea online, plata cazării fiind exclusiv un proces între client și gazdă.”, a declarat Tamas Varga, International Business Developer al companiei din Ungaria care administrează platforma de rezervări hoteliere HotelGuru.ro, care în anul 2013 a generat rezervări ce totalizează 25 de milioane de euro la nivelul Europei Centrale și de Est.

Studiul a mai arătat că România este principala destinație aleasă de români pentru petrecerea concediului de vară din acest an, stațiunile de la munte sunt preferatele turiștilor din întreaga țară, iar litoralul este preferatul bucureștenilor. Următoarele destinații clasate după stațiunile de munte și litoralul românesc sunt Grecia, Bulgaria și Turcia. 

80% dintre repondenti au declarat faptul că principalul sezon de vacanță este vara. 27% dintre aceștia au declarat că își petrec vacanța de vară pe litoralul românesc, în timp de 41% au spus că aleg muntele. 

Destinațiile preferate de români sunt zona Transilvaniei, Bran-Moieciu, Valea Prahovei, Sovata, Băile Felix, Bucovina, Maramureș și stațiunile de pe litoralul românesc. În ceea ce privește prețul pe care ar fi dispuși să îl plătească pentru o noapte petrecută într-o pensiune/un hotel de 3 stele, răspunsurile au variat de la 70 lei la 250 lei de persoană. 

Aceștia au răspuns că durata unui sejur în România se întinde până la 2 săptămâni, cu o medie de 7 nopți, iar bugetul mediu alocat este de 750 lei de persoană. Pentru o vacanță în străinătate, românii care au răspuns studiului sunt dispuși să plătească între 1000 și 3000 lei de persoană, în funcție de destinație și serviciile oferite.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1834 de respondenţi din toată România, cu acces la internet, care au participat online la completarea chestionarului în perioada 21.07.2014 -03.08.2014.

Despre HotelGuru.ro

HotelGuru.ro este un portal de rezervări online care are listate 1700 de unități de cazare românești din totalul celor peste 13.000 de unități de cazare din Europa de Est afișate pe site. Pe HotelGuru.ro pot fi făcute rezervări atât la pensiuni, cât și la hoteluri de 5 stele, nefiind necesară plata cu cardul sau introducerea datelor de pe card (plata se face la recepția hotelului). HotelGuru.ro este parte a grupului Szallas.hu din Ungaria, ce a generat rezervări de peste 25 de milioane de euro, anul trecut, în Europa Centrală și de Est.