Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu 4,8% în primele 7 luni

sosirihoteluriSosirile înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare în primele 7 luni ale acestui an au însumat 4,540 milioane, în creștere cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luni Institutul Național de Statistică.

Din numărul total de sosiri înregistrate, 76,9% aparțin turiștilor români și 23,1% turiștilor străini, ponderi apropiate de cele din aceeași perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total turişti străini), iar din aceştia 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Potrivit INS, sosirile în hoteluri deţin în perioada 1 ianuarie - 31 iulie a.c. o pondere de 75,2% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 5,2%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare în primele 7 luni ale acestui an au însumat 10,562 milioane în creştere cu 5,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, 80,3% reprezintă înnoptările turiştilor români, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 19,7%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,2% din total turişti străini), iar din aceştia 84% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie - 31 iulie a.c. a fost de 2,4 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în primele 7 luni ale acestui an a fost de 24% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 7 luni ale acestui an s-au înregistrat la hoteluri (30,1%) şi la vile turistice (17,7%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2014 de 4,583 milioane, în creştere cu 2,2% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria (23,9%), Germania (9,4%), Italia (7,2%), Polonia (5,9%) şi Austria (4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 7 luni ale acestui an de 6,800 milioane, în creştere cu 4,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 74,5% din numărul total de plecări.