Sectorul hoteluri și restaurante, favorabil angajărilor în următoarele 3 luni

Sectorul Hoteluri și restaurante este relativ favorabil angajărilor în următoarele 3 luni, potrivit Studiului privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul IV din acest an, realizat de ManpowerGroup România.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 625 de angajatori din România, din 10 sectoare de activitate, inclusiv sectorul Hoteluri și restaurante. Toţi participanţii la acest studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipaţi că vor evolua angajările totale din locaţia dumneavoastră, vreme de trei luni, până la sfârşitul lunii decembrie 2014, în raport cu trimestrul în curs?”.

angajariospitalitate

Angajatorii români (din toate cele 10 sectoare de activitate analizate) raportează planuri de angajare prudente pentru trimestrul IV al anului 2014. 14% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului de salariați, 13% se aşteaptă la o scădere a acestuia şi 69% nu anticipează nicio schimbare, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +1%.

Previziunea Netă de Angajare rezultată în urma ajustării sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea din ultimele două trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul IV al anului trecut.

Încrederea angajatorilor nu a suferit schimbări dramatice din trimestrul III/2011, deși perspectivele ocupării forței de muncă au fost ceva mai conservatoare în 2013 și la începutul anului 2014", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „În ansamblu se observă aceeași abordare calculată și echilibrată în privința angajărilor, însă fluctuațiile intențiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească numărul de angajați a scăzut cu 7 puncte procentuale față de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice și o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puțin omogene”.

Optimismul angajatorilor a scăzut în comparație cu trimestrul anterior în opt sectoare și șapte regiuni. Prognoza de angajare a slăbit față de ultimele trei luni ale anului trecut în cinci din cele zece sectoare, și s-a îmbunătățit în cinci din cele opt regiuni.

Sectorul Hoteluri și restaurante, relativ favorabil angajărilor în următoarele 3 luni

Angajatorii din sectorul hoteluri și restaurante prevăd unele suplimentări ale forței lor de muncă în trimestrul IV al lui 2014, Previziunea Netă de Angajare anunțată în sector fiind de +5%. Aceasta scade însă cu 2 puncte procentuale comparativ cu trimestrul III, dar este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trim. IV/2013”, se arată în studiu. 

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la cele mai puternice oportunități de angajare în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează planurile cele mai optimiste din trim. I/2009 până în pezent. La +19%, Previziunea Netă de Angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III, și cu 15 puncte procentuale puternică decât în trim. IV/2013. Piața va fi favorabilă și pentru cei care caută locuri de muncă în Transport, depozitare și comunicații și în sectorul Administrație publică și servicii sociale, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la + 8%, respectiv, + 6%. Vor exista oportunități de angajare și în Industria prelucrătoare.

Angajatorii din sectorul Construcții raportează cele mai restrânse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% și a revenit la valori negative, după o scădere de 13 puncte procentuale față de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimistă Previziune raportată de angajatorii din Construcții în ultimele opt trimestre.

angajaripedomenii

Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai încrezători sunt în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea se situează la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate în comparație cu trimestrul precedent și se îmbunătățesc cu 3 puncte procentuale față de intervalul similar al lui 2013. În schimb, cel mai puțin încrezători angajatori se găsesc în regiunea Nord-Est. Aceștia raportează o Previziune Netă de Angajare de -10%, cea mai slabă din trim. III /2010 până în prezent. Intențiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atât față de trimestrul cât și față de anul anterior. Perspectivele rămân pozitive, dar scad semnificativ ca amploare în regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slabă decît în trim. III.

Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de mai multe oportunități în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Angajatorii din aceste organizații raportează o Previziune Netă de Angajare de + 9%, la același nivel cu cu media națională, dar cu 12 puncte procentuale mai scăzută decât planurile de angajare optimiste exprimate în trimestrul. Ritmul de angajare organizațiile de foarte mici dimenisiuni (sub 10 angajați)  rămâne lent, după cum dovedește Previziunea Netă de Angajare de -1%, în timp ce angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați.

Piața forței de muncă își găsește treptat echilibrul la un nivel moderat și este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilitățile lor de creștere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambițioase. Această situație ridică problema modului în care această încredere poate fi susținută și încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piața este capabilă să genereze organic în condițiile actuale", a adăugat Valentin Petrof.