FPTR: Nu prețurile împiedică străinii să vină în România ci lipsa de promovare

preturiturismromaniaCreşterea taxelor, a preţului combustibilului, gazelor şi energiei, lipsa măsurilor de susţinere a turismului au făcut ca în România valoarea coşului de vacanţă să crească, afirmă reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Cu toate acestea, România, ca destinaţie turistică poate fi considerată în continuare un chilipir pentru turiştii străini susțin reprezentanții FPTR, care subliniază că “nu preţurile sunt cele care împiedică turiştii străini să vină în România ci faptul că nu se ştie că ţara noastra este o destinaţie accesibilă de petrecere a concediilor, în special în staţiunile de pe litoralul românesc”.

Experţii de la Post Office Travel Money au monitorizat preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun, absolut necesare într-un concediu, în 40 de destinaţii de vacanţă de pe întreg mapamondul, mai puţin România. FPTR a continuat acest studiu introducând preţuri pentru produse şi servicii similare din țara noastră.

Rezultatul acestei analize arată că România este o destinaţie turistică de litoral cu preţuri medii de vacanţă aflată pe locul patru, într-un top al celor mai ieftine destinații din Europa, în urma competitorilor Bulgaria, Spania și Turcia dar înaintea Greciei, Croaţiei şi Franţei.

România a scăzut cu două locuri faţă de 2012, când ocupa locul doi, comparativ cu aceleaşi destinaţii.

Coşul de vacanţă analizat în acest raport a inclus următoarele articole: o masă pentru doi adulţi (include 3 feluri de mâcare și o sticlă de vin local), un pahar de vin, un pachet de țigări Marlboro Lights, o sticlă de bere locală, o apă minerală de 1, 5 l, o ceaşcă de cafea servită la o cafenea, o sticlă de Coca-Cola și o cremă de protecţie solară cu factor 15.

Tabel 1: Prețuri comparative pentru coșul zilnic - în topul celor 9 destinații de petrecere a vacanței

tabelpreturivacanta

În urma analizei acestor date s-a constat că Bulgaria este cea mai ieftină destinaţie, potenţialii turişti suportând un cost total al coşului de vacanţă zilnic de 38,46 €, iar la polul opus, considerată drept cea mai scumpă destinaţie de petrecere a vacanţei este Italia, unde turiştii vor cheltui 80,89 € pentru aceleaşi bunuri şi servicii.

tabel2În aceste condiţii, România, ca destinaţie turistică poate fi considerată în continuare un chilipir pentru turiştii străini, unde aceleaşi produse costă 41,31 € însemnând o economie de 7,06 € pe zi, faţă de următoarea clasată, Grecia.

Ţinând cont de aceste aspecte putem spune că nu preţurile sunt cele care împiedică turiştii străini să vină în România ci faptul că nu se ştie că ţara noastra este o destinaţie accesibilă de petrecere a concediilor, în special în staţiunile de pe litoralul românesc.

Chiar dacă pentru turiştii străini petrecerea vacanţei în România ar putea fi un chilipir, pentru majoritatea românilor, vacanţa în propria tara rămâne un lux, datorită puterii scăzute de cumpărare a acestora.