Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu 6% în primele 9 luni

sosirituristice9luniSosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele 9 luni ale anului în curs au însumat 6,506 milioane, în creștere cu 6,1% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luni Institutul Național de Statistică.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 77,5%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din aceeați perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,5% din total turişti străini), iar din aceştia 85,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în primele 9 luni ale anului în curs o pondere de 74,8% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 6,6%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 9 luni ale anului au însumat 16,054 milioane, în creştere cu 5,7% faţă de perioada similară a anului precedent. 

Din numărul total de înnoptări, 81,8% reprezintă înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 18,2%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,1% din total turişti străini), iar din aceştia 84,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2014 a fost de 2,6 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 26,9% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în această perioadă  s-au înregistrat la hoteluri (33,8%), vile turistice (21,3%) şi la căsuţe turistice (20,8%).

Cele mai multe sosiri ale turiștilor străini după țara de proveniență, în primele 9 luni ale acestui an, se prezintă după cum urmează: Germania (185.265), Italia (137.801) și Israel (106.105).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 9 luni ale anului de 6,541 milioane, în creştere cu 2,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 58,7% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (29,0%), Bulgaria (24%), Germania (9,6%), Italia (7%), Polonia (6,6%) şi Austria (4,1%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 9 luni ale acestui an de 9,667 milioane, în creştere cu 7,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,3% din numărul total de plecări.

Sursă foto: www.imgkid.com