Cinci mituri false despre piatra naturală

Cinci mituri false despre piatra naturală
person Horeca
access_time_filled

mituripiatranaturalaPiatra naturală este un material excelent pentru amenajări, mai ales pentru cele din domeniul horeca. Principalele calități ale produselor din piatră naturală (plăci de travertin, marmură, ardezie, granit, toate în diferite finisaje și dimensiuni) țin de aspectul extrem de elegant, care nu se demodează în timp, dar și de rezistența incredibilă, mai ales atunci când plăcile sunt îngrijite corespunzător (prin impermeabilizare și curățarea cu detergenți special creați pentru piatra naturală). Iată principalele cinci mituri false despre piatra naturală:

1. Piatra naturală este foarte costisitoare

Există mai multe categorii de piatră naturală folosită exclusiv în construcții și în amenajarea spațiilor exterioare, iar prețurile lor diferă în funcție de mai multi factori, de la proveniență și mod de formare la densitatea și grosimea plăcilor. Desigur, există și variante de lux, de regulă variante de marmură, care costă mai mult, însă la fel de des întâlnite sunt și plăcile de granit, travertin sau ardezie, al căror preț este comparabil cu cel al unei gresii sau faianțe de calitate. Atunci când analizăm valoarea unei plăci, trebuie să avem în vedere și investiția pe termen lung: dacă materialele mai puțin calitative trebuie înlocuite în 3-5 ani, la prețul lor inițial se adaugă și costurile montajului nou, totul raportat la durata de viață. În schimb, dacă un material rezistă aproximativ 50 de ani, te asiguri că investiția este eficientă, adică nu va aduce cheltuieli mari o dată cu trecerea timpului.

2. Piatra naturală se întreține cu dificultate

Avansul tehnologic și industrial a rezolvat această problemă: la fel cum acum există foi de piatră naturală extra subțiri și flexibile (ardezia flexibilă), realizate prin folosirea celor mai moderne tehnologii de tăiere și procesare a pietrei naturale, însă fără a modifica din calitățile naturale ale materialelor, așa și în ceea ce privește îngrijirea pietrei naturale. Soluțiile profesionale pentru impermeabilizarea și curățarea suprafeței plăcii de piatră naturală protejează textura pietrei pentru foarte mult timp. În funcție de piatra aleasă, impermeabilizarea este un procedeu necesar o dată sau de două ori pe an, iar detergenții speciali sunt la fel de ușor de aplicat ca orice alte variante de soluții de curățat.

piatranaturalahoreca

Perete din plăci de marmură Black, în finisaj antichizat

3. Gresia și faianța sunt la fel de rezistente precum piatra naturală

Longevitatea pietrei naturale este proverbială, iar la baza ei stau încă ruine ce au fost construite cu sute de ani în urmă și care încă rezistă, sfidând parcă proba timpului. În ceea ce privește densitatea sau forța de greutate, materialele naturale sunt de regulă mult mai rezistente decât cele create în cuptor. Ușurința cu care o placă de gresie poate fi zgâriată este și ea o vulnerabilitate, mai ales comparativ cu duritatea și densitatea sporită a plăcilor de marmură, granit sau travertin. În cazul erodării, ierarhia este similară, adăugând la aceasta faptul că materialele naturale pot fi și îmbunătățite (șlefuirea unei pardoseli, de exemplu) sau menținute în timp (sigilarea porilor), față de celelalte materiale, care sunt supuse deteriorării continue.

4. Recondiționarea suprafețelor din piatră naturală este imposibilă

Recondiționarea pietrei naturale este o nevoie din ce în ce mai rară, nicidecum o necesitate frecventă și dificilă. Atunci când aplici tratamente potrivite pietrei naturale, șlefuirea nu va fi necesară decât o dată la câțiva ani, pentru că textura pietrei va fi protejată în fața agresiunilor (trafic intens, anumite pete, etc.)

5. Suprafețele din piatră naturală scad temperatura în locuință

Piatra naturală este un conductor foarte bun de căldură, de aceea din ce în ce mai mulți clienți, constructori și arhitecți o aleg atunci când proiectează sau implementează un sistem de încălzire în pardoseală. Cât despre mitul aspectului rece, acesta, în cazul unei amenajări de care se ocupă un arhitect, un designer de interior sau chiar un beneficiar final informat, este simplu de dezamorsat – folosirea luminii face diferența (lumină naturală sau diferite surse de iluminat cu lumină caldă, care să dea contur și volum texturii de piatră) dar și asocierea cu lemnul sau alte materiale naturale.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302