Peste 1000 de controale ISU la cluburi, baruri și discoteci, la început de decembrie

controaleisudecembrieÎn perioada 3 - 16 decembrie a.c., Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat acţiuni de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf/spectacol şi centre comerciale de tip mall.

Celor 1.915 pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) li s-au alăturat la acţiunile de control 420 reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie, 449 reprezentanţi ai inspectoratelor de jandarmi şi 72 reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii de verificare.

În perioada menţionată, personalul specializat a executat 1.123 controale la cluburi, baruri şi discoteci, 155 controale la săli de cinematograf şi săli de spectacole, precum şi 43 controale la centre comerciale tip mall.

În urma acţiunilor din teren, inspectorii de prevenire au constatat 4.799 deficienţe (dintre care 718 înlăturate pe timpul verificărilor) şi au aplicat 3.498 sancţiuni contravenţionale (2.490 avertismente şi 1.008 amenzi contravenţionale), în cuantum de 6.973.326lei.

Principalele categorii de deficienţe constatate se referă în principal la: existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului, neasigurarea condiţiilor de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu.

Totodată, cu prilejul verificărilor, la 17 obiective la care au fost depistate încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, s-a impus aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor din judeţele Argeş, Arad, Caraş-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Neamţ, Olt şi Teleorman.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 729 de acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Pe durata derulării activităţilor, personalul specializat al inspecţiilor de prevenire a desfăşurat 496 exerciţii de evacuare la care au participat peste 4.000 de persoane.

Simultan cu activităţile preventive, în plan operativ au fost derulate 13.379 de misiuni, aproximativ 86% dintre acestea fiind reprezentate de intervenţiile serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), urmate de incendii (aproximativ 6%) şi alte situaţii de urgenţă - (aproximativ 6%). Totodată, în perioada de referinţă peste 11.100 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă menţine ca prioritare misiunile orientate spre siguranţa cetăţeanului şi manifestă o preocupare constantă pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă înregistrate la nivel naţional, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.

Sursă foto: www.sighet247.ro