Peste 2,2 milioane de turiști străini s-au cazat anul trecut în hoteluri și pensiuni

clientihoteluriNumărul de turişti străini cazați anul trecut în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,231 milioane, iar cheltuielile acestora sau ridicat în total la 5634,5 milioane lei, a anunțat joi, Institutul Național de Statistică.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenți în România, în anul 2015 la reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri şi expoziții (55,9% din numărul total de turişti nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România la reprezentat călătoriile în scop particular (44,1% din numărul total de turişti nerezidenți), dintre acestea evidențiinduse călătoriile pentru vacanțe (62%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%). Cheltuielile turiştilor nerezidenți în restaurante şi baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,4%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

graficcheltuielituristice2

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 49% şiau organizat sejurul prin agenții de turism, iar 28,7% șiau organizat singuri sejurul.

 

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (77,8% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 8,7%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1%.

Sursă foto: www.evollution.com