Puțin peste 1 milion de străini s-au cazat în hotelurile și pensiunile din țară în S1

Puțin peste 1 milion de turiști străini s-au cazat în hotelurile și pensiunile turistice din țară în primul semestru al acestui an, principalul motiv al sejurului petrecut de aceștia în România fiind afacerile, a anunțat Institutul Național de Statistică.

În semestrul I 2016 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1092,6 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2761,6 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în semestrul I 2016 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (59% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total.”, se precizează într-un comunicat al INS.

afaceriturism

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (59,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (94,1%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 22,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 52% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,4% ṣi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,2% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,7%, urmate de autocare şi autobuze cu 9,3%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,9%.

Sursă foto: www.shutterstock.com