Statistică: 7,4 milioane de turiști s-au cazat în hoteluri și pensiuni în primele 8 luni

sosirihoteluriSosirile înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare în primele 8 luni ale acestui an au crescut cu 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însumând 7,446 milioane, a anunțat luni, Institutul Național de Statistică. Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români au reprezentat 77,8%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,2%.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut‐o cei din Europa (74,8% din total turişti străini), iar din aceştia 85,2% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 8 luni ale acestui an au însumat 17,670 milioane, în creştere cu 8,7 % faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile  de  primire  turistică  cu  funcţiuni de cazare au reprezentat 81,5%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 18,5%.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut‐o cei din Europa (72,9% din total turişti străini), iar din aceştia  83,1% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în primele 8 luni ale anului a fost de 2,5 zile la turiştii români şi 2 zile la turiştii străini. 

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 31,6% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,1 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 8 luni ale acestui an s‐au înregistrat la hoteluri (39,7%), spaţii de cazare pe nave (26,1%), vile turistice şi căsuţe turistice (câte 25,4% fiecare) şi hosteluri (20,3%). 

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (184,4 mii), Israel (168,2 mii), Italia (155,5 mii), Franţa (96,7 mii), Regatul Unit (94,3 mii).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 8 luni ale anului de 6,992 milioane,  în  creştere  cu  10,1% faţă  de  perioada  similară a anului trecut.  Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (93,1%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 54,1% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s‐au înregistrat din Ungaria (28,9%), Bulgaria (26,6%), Germania (8,6%), Italia (7,4%), Polonia (5,7%) şi Franța (3,7%) .

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 8 luni ale anului de 10,959 milioane, în  creştere cu 19,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de  transport  rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 70,1% din numărul total de plecări.

Sursa foto: www.nbcnews.com