Dezbatere: “România împotriva risipei de hrană - Avem o lege, cum procedăm?

risipaalimentelegeAsociaţia MaiMultVerde vă invită la dezbaterea „România împotriva risipei de hrană - Avem o lege, cum procedăm?”, ce va avea loc joi, 24 noiembrie 2016, între 09.00-17.00, la Hotel Residence Arc de Triomphe.

Evenimentul va reuni reprezentaţi ai părţilor interesate de combaterea risipei de hrană, de pe tot lanţul valoric, cu scopul de a dezbate Legea privind reducerea risipei alimentare, adoptată de Parlament pe 18 octombrie 2016, şi de a colecta punctele de vedere ce vor contribui la elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului „România împotriva risipei de hrană” derulat de Asociaţia MaiMultVerde, în parteneriat cu foodwaste.ch (Elveţia) şi Centrul de Resurse pentru Participare Publică (România). Proiectul urmărește creşterea gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi publicului larg în procesul de realizare şi implementare a politicilor publice din România, în scopul reducerii risipei de hrană.

Cei interesați sunt invitați să confirme participarea la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., până luni, 21 noiembrie 2016. Participarea este gratuită.

Mai jos este agenda preliminară a evenimentului. Detalii privind programul final şi modalitatea de acces în sala de eveniment vor fi comunicate ulterior.

Agendă dezbatere, 24 noiembrie, Hotel Residence Arc de Triomphe, Sala Victoria:

10.00 - 11.45 Conferinţa „Avem o lege, cum procedăm” - prezentări urmate de Q&A. Din panel fac parte:

  • Marius Nistorescu, EPC Consultanţă de Mediu – prezentarea contextului naţional rezultat în urma studiului „România împotriva risipei de hrană”: evaluare cantitativă, bariere legislative şi logistice în calea valorificării surplusului, soluţii şi recomandări;
  • Florin Alexe, Deputat – perspectiva legislativă: ce urmăreşte legea, care ar fi paşii următori, rezultate scontate etc.
  • Reprezentant Ministerul Agriculturii (Elena Dinu) – paşii următori: elaborarea normelor metodologice, elaborarea Strategiei Naţionale privind combaterea risipei de alimente;
  • Reprezentant Romalimenta (Mihai Vişan, Director Executiv) – implicaţiile legii din perspectiva producătorilor / procesatorilor;
  • Reprezentant AMRCR (George Badescu, Director Executiv) – implicaţiile legii din perspectiva marilor retailer-i;
  • Reprezentant Beneficiari potenţiali ai surplusului de alimente (Ana Rădulescu, AsProAs).

11.45 – 12.30 Proiecţie film documentar despre fenomenul risipei de hrană în România.

12.30 – 13.30 Prânz

13.30 – 15.30 Perspective şi modele de bună practică în valorificarea surplusului alimentar - prezentări susţinute succesiv de:

  • Markus Hurschler, foodwaste.ch – exemple de bună practică din Elveţia;
  • Reprezentanţi sectorul producţie / procesare.
  • Reprezentanţi sectorul de retail;
  • Reprezentanţi HoReCa;
  • Reprezentanţi beneficiari (ONG, social etc).

15.30 - 17.00 Proiecţie film documentar „Taste the Waste”.


banner aprilie