Industria HoReCa, în topul celor mai oportune domenii pentru investiții în 2017

Industria HoReCa, în topul celor mai oportune domenii pentru investiții în 2017
person Horeca
access_time_filled

investitiihoreca2017Economia românească va continua, în acest an, trendul pozitiv, iar investițiile au șanse să le aducă profit celor care vor dezvolta afaceri mai ales în comerț, construcții, servicii, hoteluri și restaurante, arată o analiză realizată de KeysFin privind perspectivele mediului de afaceri din 2017.

Potrivit datelor Keysfin, dintre cele 67.719 companii nou înființate în ultimul an, cele mai multe (17.525) activează în comerț, urmate de cele din servicii (7634 societăți) și construcții (7208 firme). în topul celor mai atractive domenii de investiții urmează transporturile și serviciile de depozitare (5873 societăți), industria prelucrătoare (4461), hotelurile și restaurantele (4243) și IT&C (3531).

Potrivit analiștilor de la KeysFin, perspectivele investiționale din acest an vor urma, în linii mari, tendințele din 2016.

Pe fondul majorărilor salariale și al reducerii TVA, consumul rămâne principalul motor al economiei, chiar dacă avansul acestuia se va tempera față de 2016. în aceste condiții, investițiile în comerț și servicii vor fi, în continuare, cele mai atractive, având în vedere profitabilitatea peste media economiei”, spun experții.

Un alt domeniu cu potențial este cel al construcțiilor, iar investițiile din construcții vor atrage, în continuare, interes și în zona serviciilor. Datele financiare ale firmelor care activează în domenii conexe serviciilor, care vizează amenajările interioare (mobilă, electronice, instalații sanitare etc.) indică o profitabilitate peste medie, astfel că afacerile din acest sector, alături de cele din zona de servicii comunitare (alimentație publică, centre de reparații, coafor etc.) vor continua să fie în vizorul investitorilor.

Un alt domeniu investițional important îl reprezintă agricultura. „2016 a fost cel mai bun an pentru producția agricolă din ultimii 10 ani, iar 2017 este posibil să depășească acest nivel. Există încă destul de multe terenuri agricole unde pot fi dezvoltate exploatări agricole cu o profitabilitate foarte bună, atât pe plan local cât și pe plan extern”, spun analiștii.

Printre domeniile care au generat interes în rândul investitorilor în 2016 s-au mai aflat business-urile din turism, consultanță, software și inginerie.

Afacerile din turism au înregistrat o profitabilitate semnificativă, ca urmare a condițiilor geopolitice. Litoralul, dar și stațiunile montane au atras un număr record de turiști, în condițiile în care alte destinații, precum Turcia și Grecia, au avut de suferit”, spun experții.

Tot un potențial ridicat îl are și sectorul IT&C, mai cu seamă că nu necesită investiții inițiale ridicate. “Internetul devine indispensabil. Tot mai mulți români au înțeles avantajele serviciilor online, dovadă evoluția firmelor care își desfășoară afacerile pe web-ul românesc”.

CINE RISCĂ FALIMENTUL îN 2017

Deși 2017 se anunță un an bun pentru investiții, riscurile nu trebuie neglijate. Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 5929 de firme care se aflau în procedură de faliment la finele anului, cele mai multe erau în sectorul construcțiilor, urmate de cele din comerțul alimentar și transporturi.

Chiar dacă banii circulă mai repede în comerț și stocurile sunt mai mici, concurența rămâne acerbă. Datele statistice arată că cele mai multe firme aflate în faliment la sfârșitul anului trecut erau unități mici, SRL-uri cu un singur spațiu comercial, cu un volum de activitate redus, magazinele de cartier.”, explică analiștii KeysFin.

Un alt aspect interesant, care reiese din statistica KeysFin, este că cele mai multe societăți comerciale care ajung în procedură de faliment au, în medie, între 7 și 9 ani de activitate.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

Sursa foto: www.storify.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302