Mai puțin de 2,5 milioane de turiști străini în hoteluri și pensiuni, în 2016

checkinromaniaMai puțin de 2,5 milioane de turiști străini s-au cazat anul trecut în hotelurile și pensiunile turistice din țară (2,469 milioane mai exact), cheltuielile acestora ridicându-se în total la 5922,5 milioane lei, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în anul 2016 l‐a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 58,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l‐a reprezentat călătoriile în scop particular (42,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu‐se călătoriile pentru vacanţe (61,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,6%.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 51,7% şi‐au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,5% si‐au organizat singuri sejurul.  

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (74,9% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare şi autobuze cu 9,1%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,7%.


Cele mai citite articole

Prev Next