Sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 10% în primele 2 luni

crestereturismSosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele 2 luni ale acestui an au însumat 1,33 milioane, în creştere cu 10,4% faţă de cele din primele 2 luni ale anului trecut.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în perioada 79,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 20,3%, ponderi similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,6% din total turişti străini), iar din aceştia 81,3% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 2 luni ale anului au însumat 2,5 milioane, în creştere cu 6,3% faţă de cele din aceeași perioadă a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 79,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 20,7%.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,1% din total turişti străini), iar din aceştia 78,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în primele 2 luni ale acestui an a fost de 1,9 zile atât la turiştii români cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 21,4% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de primele 2 luni ale anului trecut. 

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 2 luni ale acestui an s-au înregistrat la hoteluri (26,8%), vile turistice (18,6%), pensiuni turistice (16,2%) şi hosteluri (15%).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (29,9mii), Italia (29,7 mii), Israel (27,4 mii), Franţa şi Regatul Unit (câte 18,1mii fiecare).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 28 februarie a.c. de 1.3 milioane, în creştere cu 22,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (91,4%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 54% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Bulgaria (28,3%), Ungaria (21,8%), Italia (10,5%), Germania(7,3%), Franta (4,9%) şi Polonia (4,7%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada primele 2 luni ale anului de 1,8 milioane, în scădere cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 83,4% din numărul total de plecări.