Cum amenajăm o cameră de hotel: reguli și reglementări

Cum amenajăm o cameră de hotel: reguli și reglementări
person Horeca
access_time_filled

designhoteluriDacă în ediția 84 a revistei Horeca România am discutat despre cum să alegem cea mai bună opțiune pentru un design de hotel, astăzi vreau să abordăm un subiect dedicat camerelor de hotel sau a unităților de cazare tip hotelier.

Designul camerelor de hotel creează o primă impresie asupra întregului hotel și a brandului acestuia și totodată, influențează, într-o oarecare măsură, calitatea serviciului și a confortului pentru turiștii care se cazează aici. Există câteva reguli generale, dar și reguli stricte pentru a proiecta acest tip de spațiu public.

Stilistica

Interiorul unei camere de hotel trebuie să corespundă mediului înconjurător, în funcție de amplasarea clădirii. De exemplu, hotelurile situate în zone verzi sau în păduri se recomandă să opteze pentru materiale naturale de lemn, în decorarea camerelor, iar geamurile să fie cât mai generoase (pereți vitrați), pentru a lăsa panorama frumoasă a naturii să facă parte și din interior.

Pentru hotelurile din zona centrală a orașelor mari este indicat să vă conformați cu tendințele contemporane ale clasicului, iar pentru hotelurile situate în zonele rezidențiale, designerii aleg adesea stiluri moderne-minimaliste, cum ar fi high-tech, minimalism sau stil ecologic. O alegere potrivită pentru hotelurile de pe malul mării este stilul marin sau chiar mediteranean, cu o schemă de culori în albastru și alb, multă lumină, spații aerisite și terase spațioase.

Numărul de camere

De regulă, hotelurile pun accent pe camerele standard. Acestea ar trebui să fie cât mai universale (inclusiv din punct de vedere al designului), suficient de spațioase (de cel puțin 12 metri pătrați) și funcționale. în hotelurile mari și mijlocii există întotdeauna camere de lux și așa-numitele camere prezidențiale.

Bugetul de amenajare se stabilește pentru întreaga amenajare a hotelului, însă apoi se iau în calcul fiecare spațiu în parte: recepția, holurile, camerele. în cazul acesta, bugetul diferă de la o cameră standard la una de lux. într-o cameră de lux se pune foarte mare accent pe materiale prețioase și scumpe, o gamă cromatică în tonuri de purpuriu și auriu, care sunt asociate cu luxul. Dacă hotelul este găzduit de o clădire monument istoric, este de preferat să reconstruiți câteva camere pentru a readuce „istoria și aerul” trecutului.

camerahotelamenajare

Finisajele

Dacă vorbim de o rețea de hoteluri, atunci acestea au deja propriile standarde în ceea ce privește materialele, culorile și chiar designul. Hotelurile independente sunt mult mai deschise la „experimente creative” în ceea ce privește designul. Cu toate acestea, atunci când are loc selecția de materiale și finisaje, există câteva cerințe obligatorii. Astfel, toate finisajele (pentru pereți, pardoseală, tavan, ferestre, uși) ar trebui să fie ușor de spălat și curățat, să reziste la substanțe chimice de curățat, să aibă o clasă ridicată de rezistență la foc și rezistență la uzură.

Pentru pereți puteți opta pentru lavabilă sau o vopsea decorativă, dar și un tapet de vinil sau chiar din textil (obligatoriu tratat antifoc) – este o soluție practică și estetică; pentru pardoseală puteți folosi plăci ceramice, piatră naturală, parchet din lemn masiv sau laminat, dar și mochetă (la fel cu tratare antifoc).

Gama cromatică

Conform regulilor în ceea ce privește gama cromatică folosită în camerele de hotel, culorile vii și active nu sunt de dorit. Alegeți culori universale în tonuri calde, calme și luminoase, care vor mări vizual încăperea. în camerele standard puteți opta pentru o singură schemă de culori, iar în încăperile tip apartament cu două sau cu trei camere, puteți folosi mai multe nuanțe ale aceleiași culori sau 2-3 nuanțe mai închise. Accentele pot fi prezente în cameră sub formă de textile (perdele, cuverturi de pat, pături, huse pentru mobilier, covoare), tablouri și elemente de decor.

iluminathotel

Iluminatul

în conformitate cu normele europene, iluminatul în camerele de hotel trebuie să fie de cel puțin 150 lucși. Sunt deosebit de importante scenariile corecte pentru iluminarea zonei de intrare, a zonei de lucru și a băii. De regulă, în acest scop, se folosesc spoturi rotative integrate, aplice lângă oglinzi și lămpi de masă sau lampadare.

Este obligatoriu să prevedeți veioze sau aplice de perete în zona patului. Iar în încăperile de peste 15 mp, ar trebui să existe iluminare pe mai multe nivele (cu diferite scenarii; un specialist în domeniu vă poate ajuta) și o ușoară zonificare doar cu ajutorul corpurilor de iluminat.

Sper ca aceste informații vă vor ajuta să faceți primul pas pentru a planifica noul concept de design pentru viitorul hotel sau o nouă redecorare pentru a aduce un aer proaspăt și atrăgător în hotelul dumneavoastră. Dacă doriți mai multe sfaturi, eu ca designer de interior, vă stau la dispoziție.

Articol scris de Natalia Berezovskaia, arhitect de interior la Creativ Interior, pentru ediția 87 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302