Inspecția Muncii face controale la societățile de pe litoral

 controaleinspectiamunciiInspecția Muncii a demarat la începutul lunii iulie campania de control la societățile care își desfășoară activitatea pe litoral. Se controlează respectarea legislației privind încheierea contractelor de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă.

De la 1 iulie 2018, am demarat campania de control la societățile care își desfășoară activitatea pe litoral. Se controlează respectarea legislației  privind  încheierea contractelor de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, conform Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2018, suntem în plină campanie națională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor și urmărim, totodată, identificarea  şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activități pe timpul nopţii, colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii.”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 18-29 iuni 2018, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.339.635 de euro, adică 6.242.701 lei. Au fost depistate 926 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 355 erau din județul Timiș, 78 din județul Brașov și 76 din Prahova.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 2972 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5.542.701 de lei, din care 4.937.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 739 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1934 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 700.000 de lei.