A inceput Campionatul International de Gatit in aer Liber!

A inceput Campionatul International de Gatit in aer Liber!

vin2

Campionatul International de Gatit in Aer Liber se desfasoara intre 10 si 12 septembrie, la Complexul Polus Center din Cluj Napoca. Campionatul se afla la cea de-a IV-a editie si face parte din programul mondial de evenimente gastronomice al W.A.C.S. (World Association of Chefs Societies), cea mai prestigioasa asociatie de bucatari din lume. Organizat anual de catre A.C.E.E.A. (Asociatia Culturala Euro Est Alternativ), evenimentul se adreseaza atat specialistilor (maestri ai artei culinare, bucatari), cat si amatorilor. Prima etapa a avut loc, ca in fiecare an, la Bucuresti, in perioada 7-9 mai. Pentru cea de-a doua etapa, care are loc weekendul acesta la Cluj se estimeaza participarea a peste 100.000 de vizitatori.

“Aparut pe fondul unui vid in zona artei culinare, evenimentul isi propune sa aduca conceptul de “bucatarie cultura”. Ridicarea gatitului de la rangul de obligatie conjugala la statut de arta presupune schimbarea unei mentalitati Ãimpamantenite”, se arata in comunicatul emis de organizatori. De ce in aer liber? “Conceptul isi propune sa scoata bucatarul din spatiul sau traditional de lucru, tranformandu-l intr-o vedeta, iar celui pasionat de gatit sa-i stimuleze imaginatia, sa-i ofere ocazia de a-si exersesa talentul altfel decat o face de obicei”, se mai mentioneaza in comunicat.

vin1

Gazada evenimentului este cheful Antonio Passarelli, iar sub egida Federatiei Somelierilor din Romania, somelierul Sergiu Nedelea va acorda cupa, care Ãii poarta numele, concurentului care va asocia in cel mai potrivit mod vinurile cu preparatele gatite.

Concursul va fi structurat pe doua categorii a cate patru sectiuni. Vineri se vor intrece bucatarii care vor realiza cele mai inedite si mai gustoase preparate culinare reci, la sectiunile Antreuri si Platouri Reci, Dulciuri si Patiserie, Creatie si Meniu Alternativ. Sambata atmosfera va fi aromatizata de Competitia de Gatit in Aer Liber, in cadrul careia concurentii vor trebui sa se impuna la sectiunile Ceaun, Plita, Gratar si Creatie. Ultima zi a evenimentului este rezervata unor showuri culinare de exceptie, sustinute de cei mai buni bucatari romani si straini.