Ambasada Franței în România susține dezvoltarea restaurantelor pedagogice din liceele profesionale de specialitate

restaurantepedagogiceSusţinerea dezvoltării restaurantelor pedagogice în liceele profesionale de specialitate din România, precum şi a claselor de învăţământ dual, pentru a răspunde mai bine nevoilor din ce în ce mai mari ale companiilor din domeniul turismului, reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Ambasadei Franţei, potrivit domnului Jean-Philippe Bichaud, expert tehnic internaţional în domeniul învăţământului profesional, pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale.

În acest context, şi în pregătirea celei de-a patra ediţii a operaţiunii "Gout de France/Good France", care va reuni peste 3.000 de restaurante din 150 de ţări, pentru a celebra gastronomia franceză, Ambasada Franţei a făcut apel la elevi de la Colegiul Economic Viilor din Bucureşti pentru a-l asista pe maestrul bucătar al Ambasadei în pregătirea dineului de pe 21 martie.

"Operaţiunea 'Gout de France/Good France' este o ocazie extraordinară de a le face cunoscută elevilor din România gastronomia franceză. Dincolo de aspectele legate de prepararea anumitor reţete, ei au ocazia să înţeleagă mai bine care sunt acele calităţi care transformă un bucătar într-un mare chef", a mai spus Jean-Philippe Bichaud.

Solicitată, în 2015, de partenerii săi români pentru a colabora în domeniul reformei învăţământului profesional în toate domeniile, Ambasada Franţei în România, a dorit să susţină această reformă bazându-se pe proiecte din sectoare cheie. Sectorul gastronomic şi cel al turismului, unde expertiza franceză nu mai trebuie demonstrată, au fost printre primele luate în considerare şi s-a dezvoltat un program de cooperare.

În cadrul acestui program, Ambasada Franţei a susţinut punerea în contact a personalului din liceele de specialitate româneşti şi franceze, organizând, în aprilie 2017, o primă vizită de studiu în Franţa la care au luat parte 18 şefi de instituţii din România, reprezentanţi ai companiilor şi Ministerul Educaţiei.

De asemenea, pentru a consolida colaborarea eficientă cu Franţa, Ambasada Franţei a impulsionat şi susţinut crearea unei asociaţii româneşti a liceelor din domeniul turismului, care astăzi include 18 instituţii de referinţă.

Pe de altă parte, în cursul acestui an va fi organizat un prim proiect de mobilitate a elevilor. Peste 100 de tineri francezi şi români vor efectua, în restaurante, stagii practice de două săptămâni, precum şi o săptămână de formare.

Totodată, Ambasada Franţei a susţinut şi actualizarea curriculei pentru şcolile profesionale de bucătari, prin implicarea domnului Patrick Pettenuzzo, bucătar francez care trăieşte în România. Domnul Pettenuzzo a participat la comisiile însărcinate de realizarea curriculei organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale la începutul anului 2017.


Cele mai citite articole

Prev Next