Gospodăriile din România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile alocate restaurantelor și hotelurilor

Gospodăriile din România au alocat în anul 2017 cea mai mică pondere din totalul cheltuielilor de consum pentru “restaurante și hoteluri” din Uniunea Europeană (3,1%), arată cele mai recente date ale biroului de statistică a UE, Eurostat. La polul opus, gospodăriile din Malta au alocat pentru restaurante și hoteluri cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor pentru consum (20,2%).

În 2017, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat 8.8% din totalul cheltuielilor de consum pentru “restaurante și hoteluri”, ceea ce reprezintă o cheltuială totală de aproape 740 miliarde euro, echivalentul a 4.8% din PIB-ul UE sau 1400 euro pentru fiecare locuitor din UE.

Gospodăriile din Malta, Cipru și Spania au alocat cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor de consum pentru “restaurante și hoteluri”, în timp ce gospodăriile din România, Polonia și Lituania au alocat cel mai puțin pentru restaurante și hoteluri. 

cheltuielirestaurantesihoteluri

În Uniunea Europeană, în 2017, ponderea cheltuielilor alocate de gospodării pentru restaurante și hoteluri a fost cea mai mare în Malta (20,2%%), Cipru (17.5%) și Spania (16.8%), urmate de Grecia (15.4%) și Irlanda (14.8%). La polul opus, România (3.1%), Polonia (3.6%) și Lituania (3.7%) au alocat cea mai mică pondere din totalul cheltuielilor de consum pentru restaurante și hoteluri”, se arată în comunicatul Eurostat.

În perioada 2007-2017, ponderea “restaurantelor și hotelurilor” în totalul cheltuielilor gospodăriilor a crescut în majoritatea statelor membre UE. În mod particular, cea mai mare creștere a fost înregistrată în această perioadă în Malta, de la 15,5% în 2007 la 20.2% în 2017, ceea ce înseamnă o creștere de 4.6 puncte procentuale. Și în Ungaria s-a înregistrat în această perioadă o creștere de 2.8 puncte procentuale a ponderii alocate restaurantelor și hotelurilor în totalul cheltuielilor de consum, precum și în Cipru, unde s-a înregistrat o creștere de 2,7 puncte procentuale. 

În contrast, ponderea “restaurantelor și hotelurilor” în totalul cheltuielilor gospodăriilor a scăzut în această perioadă în România, de la 5% în 2007, la 3,1% în 2017, o scădere de 1.9 puncte procentuale, precum și în Slovacia (-0.6%) și Finlanda (-0.1%), în timp ce în Spania această pondere a rămas stabilă.

graficeurostat