Recomandări de Sărbători de la chefii Unilever Food Solutions

chefiUFSCum poți îmbina așteptările clasice ale clienților cu variante delicioase și inedite? Dana și Robert, chefii Unilever Food Solutions, au pentru voi o serie de recomandări, ca de la bucătari pentru bucătari, pentru meniurile de sărbători.

Terinele, ruladele și pateurile, în combinație cu prosciutto, bacon, praz, sparanghel, jambon, spanac sau alge reprezintă alegeri speciale și excelente pentru aperitivele reci.

Tot pentru secțiunea de aperitive, aspicurile pot constitui un preparat - delicatesă, fiind o alternativă rafinată a clasicei piftii. Aspicul poate fi de pește sau fructe de mare, de vițel, porc sau pasăre, sau din vânat, precum aspicul de fazan.

Unul dintre cele mai rafinate și apreciate preparate este Terina de foie gras cu smochine - o combinație senzațională de gusturi.

Trecând la felurile principale, carnea de pasăre poate fi oricând o alternativă delicioasă și mult mai potrivită din punct de vedere caloric. Cei doi chefi propun o pulpă de rață confiată cu legume bearnaise și sos de castane, rețetă care păstrează aroma densă a cărnii, potrivită pentru un preparat de iarnă, iar tarta de legume cu sos bearnaise poate înlocui cu succes orice garnitură clasică.

Tot la felurile principale, o alternativă pentru carnea de porc poate fi rețeta de cotlete de berbecuț învelite în pudră de rucola, legume grill, sos demi-glace și spumă de vin.

Meniul de Revelion permite mai multă festivitate comparativ cu cel de Crăciun, iar rețetele tradiționale pot fi înlocuite de rețete moderne. Chefii Unilever Food Solutions recomandă un meniu pentru Revelion bogat în aperitive:

  • Ruladă tradițională cu pui, porc și cârnați de casă, învelită în jambon
  • Aspic de rață în mantie de spanac
  • Calamar umplut cu somon în mantie de morcov cu portocale
  • Terină de pui cu smochine și spanac
  • Panna cotta de sparanghel cu tartar de creveţi
  • Mini vinete cu brânză de capră, roșii uscate și morcovi tineri
  • Rulouri din brânză de capră în crustă de nucă şi miere pe cruton de pâine toast cu pesto roşu
  • Quiche cu somon afumat și praz
  • Rulouri de legume marinate în vinegretă de zmeură

Se continuă cu un preparat pe bază de pește: Trilogie de ton roșu, midii și caracatiță cu orez sălbatic cu sparanghel, spumă de lămâie și unt. Felul principal va fi memorabil și special: Cotlete de berbecuț învelite în pudră de rucola, mini legume grill, sos demi-glace și spumă de vin, ca alternativă la carnea de porc sau de pasăre.

meniurifestiveCel mai important trend din acest moment din domeniul culinar este legat de creativitatea chefilor, de cât de inedită și autentică este experiența oaspeților într-un local, și mai ales, dacă resursele folosite sunt locale. De aceea, ingeniozitatea și inventivitatea bucătarilor este pusă la încercare, pentru a combina ingredientele locale și de sezon cu rețetele pe care le doresc de neuitat.

Informațiile referitoare la meniurile echilibrate sunt accesate din ce în ce mai mult, iar clienții care vizitează un local își doresc să nu depășească obișnuințele lor în ceea ce privește aportul caloric. Cele două trenduri (al resurselor locale și al meniurilor echilibrate) reprezintă o provocare astăzi pentru bucătari, mai ales în contextul Sărbătorilor.

Pentru mai multă inspirație și rețete vă așteptăm pe ufs.com!

Articol scris de Unilever Food Solutions România pentru ediția 96 a revistei Horeca România.