Autoritățile anunță că lucrează împreună cu industria HoReCa la un set de reguli, în vederea reluării activității în acest sector

Autoritățile anunță că lucrează împreună cu reprezentanții industriei HoReCa la un set de reguli de protecție sanitară care să fie aplicat în restaurante, în perspectiva reluării activității acestora, "atunci când situația epidemiologică o va permite".

În decursul zilei de joi, 2 iulie, la sediul Guvernului, a avut loc o nouă ședință de lucru cu reprezentanți ai industriei HoReCa. La întâlnire au participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă.

"În urma discuțiilor s-a decis ca împreună cu cei din sectorul HoReCa să lucrăm, în cadrul unui grup comun, la un set de reguli de protecție sanitară, care să fie aplicat în unitățile de servire - restaurante - în perspectiva reluării activității acestora, atunci când situația epidemiologică o va permite. Lucrăm pentru siguranța clienților și pentru a le oferi încredere", a declarat Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

redeschidererestaurante

Potrivit autorităților, "reprezentanții HoReCa au apreciat măsurile de sprijinire a turismului cuprinse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică și au oferit suportul și expertiza pentru pregătirea punerii lor în aplicare".

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a declarat joi, la Digi 24, că speră ca în perioada imediat următoare premierul să permită redeschiderea restaurantelor.

"În urma solicitărilor HORA şi a celorlalte asociaţii din industrie, Guvernul României a organizat astăzi (joi, 2 iulie, n.r.) o întâlnire în care s-a decis constituirea unei comisii alcătuite din reprezentanţi de la Ministerul Economiei, în speţă domnul Răzvan Pîrjol (coordonatorul Direcţiei Turism din Ministerul Economiei, n.r.), de la Ministerul Sănătăţii şi de la ANSVSA, împreună cu reprezentanţi ai patronatului din industrie, urmând ca în zilele următoare, vineri-sâmbătă, să alcătuim un set de reguli care trebuie respectate de jucătorii din industrie, iar în perioada imediat următoare premierul să implementeze aceste reguli - vorbim în speţă despre redeschiderea restaurantelor. Este un apel al premierului la responsabilitate şi împreună cu industria se doreşte alcătuirea acestui set de reguli. Noi avem deja un set de reguli pe care împreună cu cei trei reprezentanţi ai Guvernului îl vom mai analiza încă o dată şi sperăm ca în perioada imediat următoare - cred că e o chestiune de zile - premierul să permită redeschiderea restaurantelor. Nu s-a pronunţat un orizont de timp", a afirmat Daniel Mischie, la Digi 24.

Preşedintele HORA a explicat că noua comisie va discuta propuneri specifice privind redeschiderea restaurantelor.

"În principal, setul de reguli va conţine două paliere: în primul rând, relaxarea măsurilor aferente teraselor şi organizării evenimentelor, şi aici vorbim de faptul că poate se pune în discuţie eliminarea mănuşilor la terase, creşterea numărului de participanţi la evenimentele de pe terase de la 50 la 100 şi anumite măsuri pentru interiorul restaurantelor, mergând chiar până la creşterea numărului de participanţi de la 20 la 50, respectiv de la 50 la 100 pe terasă. Acestea sunt doar propuneri şi vor fi discutate în cadrul acestei comisii", a adăugat Daniel Mischie.