Aerosvit Airlines îşi cere falimentul. ANAT vrea schimbarea legislaţiei

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România solicită din nou autorităţilor competente introducerea unui sistem obligatoriu de protejare a pasajerilor împotriva falimentului companiilor aeriene, în condiţiile în care o nouă companie aeriană a solicitat în urmă cu câteva zile declanşarea procedurii de faliment.

aerosvitairlines2

“A trecut aproximativ un an de la falimentul companiilor aeriene Spanair şi Malev şi pasagerilor nu le-au fost încă rambursaţi banii pentru biletele de avion nefolosite; ANAT dezavuează public acest mod de lucru care generează lipsa de protecţie a pasagerilor împotriva companiilor aeriene ce dau faliment”, se arată într-un comunicat emis de ANAT.

Ne vedem nevoiţi să revenim pe acest subiect, semnalând opiniei publice faptul că în urmă cu câteva zile, Aerosvit Airlines solicită Tribunalului Comercial Kiev, declanşarea procedurii de faliment, necesară în vederea restabilirii capacităţii operaţionale şi garantării îndeplinirii tuturor obligaţiilor faţă de creditori. În data de 29 decembrie 2012, Tribunalul Comercial s-a pronunţat cu privire la începerea procedurilor specifice acestei cereri, însă compania nu a fost declarată în faliment, deocamdată”, se mai precizează în comunicat.

ANAT solicită public companiei Aerosvit Airlines luarea măsurilor de natură a nu duce la repetarea situaţiei înregistrate în cazul falimentelor Spanair şi Malev, când mulţi pasageri au rămas cu bilete de avion nefolosite.corinamartin Pe fondul actual, de constrângere economică şi de creştere generală a costului vieţii, este de dorit evitarea oricăror situaţii neplăcute care ar putea genera scăderea încrederii consumatorilor în serviciile aeriene.

Corina Martin, preşedintele ANAT a precizat că “ANAT şi asociaţia europeană de profil ai cărei membri suntem (ECTAA) au cerut, în mod repetat, introducerea asigurării obligatorii contra falimentului companiilor aeriene în spaţiul UE, mărturie fiind numeroasele adrese formulate către europarlamentari, acţiune care nu s-a soldat cu niciun câştig de cauză până în prezent. Companiile de zbor trebuie să-şi desfăşoare activitatea în deplin respect faţă de drepturile pasagerilor. Ne folosim de prilej pentru a lansa un apel public către autorităţile competente şi legiuitorii europeni pentru a acţiona de urgenţă în sensul conceperii unui sistem obligatoriu de protejare a pasagerilor împotriva falimentelor companiilor aeriene”.


Cele mai citite articole

Prev Next