Priorităţile noului ministru delegat pentru turism in 2013

ministruturismmariagrapiniMinistrul delegat pentru turism, Maria Grapini a prezentat astăzi într-o conferinţă de presă câteva din priorităţile sale în domeniul turismului şi a abordat subiecte importante precum Legea Turismului, impozitul forfetar, reprezentarea României la târgurile de turism internaţionale sau viitorul birourilor de promovare turistică a României din străinătate.

Iată cele mai importante declaraţii ale noului ministru, în cadrul conferinţei de astăzi:

•    Introducerea impozitului forfetar se va face numai după ce se va realiza studiul de impact. Nu a spus nimeni că se aplică de mâine. Cu siguranţă nu va fi introdus în primul semestru din 2013, însă din semestrul al doilea, eu cred că s-ar putea aplica, dacă vom finaliza studiul în primul trimestru. Trebuie să înţelegeţi că nu se pune o taxă în plus pentru că aplicarea impozitului forfetar presupune faptul că operatorii nu vor mai plăti impozitul pe profit. Cei corecţi nu s-au speriat de acest studiu iar asociaţiile din turism şi servicii au fost de acord cu impozitul forfetar şi cu faptul că trebuie o etică în afaceri. Am rugat asociaţiile de profil să vină cu propuneri şi să decidă indicatorii de stabilire a impozitului forfetar.

•    Proiectul Legii turismului va fi discutat în Parlament în acest an, dar nu în primele luni deorece patronatele de profil mai au nevoie de câteva luni pentru a realiza o propunere în acest sens. Patronatele lucrează în prezent la un draft, pentru ca în urma consultărilor dintre toate asociaţiile patronale din turism să se ajungă la o variantă care să convină tuturor. Cu acest draft se va merge în Parlament. Asociaţiile m-au rugat să susţin Legea Turismului în Parlament şi eu le-am promis că o voi face.

•    Reanalizăm lista târgurilor de turism internaţionale la care România participă. În prezent există o listă cu 60 de astfel de târguri de turism (unde prezenţa României se face cu fonduri europene), listă pe care am înaintat-o şi asociaţiilor de profil. Vrem să vedem dacă participarea noastră acolo e sau nu benefică şi dacă aduce rezultate concrete. Vrem criterii clare de participare la târgurile externe, fişă de competenţă pe fiecare operator, pentru că nu mergem doar de dragul de a merge, prezenţa noastră acolo trebuie să aibă o finalitate.

•    Vom reînfiinţa reprezentanţele de turism din ţară, dar sub altă formă. Aş vrea ca noile reprezentanţe să aibă responsabilităţi mai mari, nu doar de control, să fie pârghia de lucru a ministerului în zonele pe care le reprezintă. Vrem să avem 8-10 reprezentanţe în toată ţara, care vor fi distribuite pe regiuni. 

•    În ceea ce priveşte activitatea de turism din afara ţării, unde România are nouă birouri turistice, sunt solicitări de la ambasade pentru extinderea reţelei. În prezent analizăm eficienţa celor 9 birouri externe dar şi posibilitatea de a deschide altele noi. Am primit multe vorbe de la aceste birouri, iar noi vrem date concrete. Vrem să vedem câţi bani cheltuie, ce acţiuni întreprind şi ce rezultate concrete au înregistrat. Să nu uităm că rolul acestora este de a creşte turismul.

•    Nu sunt de principiul să vin şi să arunc la gunoi tot ce au făcut predecesorii mei: proiecte, programe în turism ş.a., aşa cum se întâmplă de obicei când vine cineva nou la conducere. Însă voi analiza toate aceste proiecte şi programe şi voi încerca, acolo unde pot, să le fac mai eficiente.

•    Vom modifica legea insolvenţei. Extrem de mulţi operatori din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă.