Grapini face clarificări cu privire la prezenţa României la Târgul de la Viena

targdeturismviena2013Ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini a trimis astăzi presei nişte precizări cu privire la prezenţa României la Târgul Internaţional de Turism de la Viena, (10-13 ianuarie a.c.), în urma unor acuzaţii primite de la primarul Sibiului, Klaus Johannis, care făceau referire la sistarea fondurilor pentru construirea standului României. Primarul Sibiului şi-a exprimat public nemulţumirea referitoare la modul în care ministerul de resort a gestionat participarea României la acest târg.

Iată precizările ministrului pe acest subiect, transmise astăzi într-un comunicat de presă:

•    Organizarea târgurilor internaţionale cu finanţare prin fonduri europene trebuie pregătită cu minim şase luni înainte pentru a se asigura finanţarea lor.

•    Preluarea turismului în responsabilitatea Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a fost realizată în data de 22 decembrie 2012, iar Direcţia de specialitate care are în responsabilitate pregătirea şi organizarea târgului a prezentat referatul şi devizul în data de 7 ianuarie 2013, târgul având data de începere în 10.01.2013.    

•    Ca ordonator de credit, Ministrul putea să respingă referatul, şi în acest caz România, ca ţară parteneră, nu putea fi prezentă, sau să aprobe un stand standard, pentru că nu mai era timpul necesar pentru organizarea licitaţiei.

•    Ministrul a ales să fie prezentă România cu stand, care după relatările celor prezenţi a fost amenajat cu: spoturi digitale, imagini color şi materiale informative despre expoziţie.

•    Declaraţiile apărute în presă care invocau că plata construcţiei standului către partea austriacă a fost incertă, sunt neadevărate, deoarece devizul a fost semnat în ziua în care a fost prezentat (07.01.2013). Este adevărat că Ministrul a tăiat din deviz aşa-zisele produse de promovare ale României: rucsacuri, cântare, tricouri etc, toate produse în China. Ministrul Maria Grapini nu va accepta să se mai risipească banii, fie ei şi europeni, pe aşa zisele obiecte promoţionale.

•    Pentru Primarul oraşului Sibiu, dar şi pentru cei care au acuzat Ministrul de întârzierea organizării, trebuie să adăugăm că întârzierea în decizia de a organiza un eveniment, în acest caz Târgul de la Viena, nu are legătură cu schimbarea ministrului, ci cu incompetenţa celor care conduc direcţiile de specialitate din Minister.

•    Ministrul a luat măsurile ce se impun asupra persoanelor angajate şi plătite să rezolve la timp şi bine sarcinile de serviciu şi care se fac vinovate de nepregătirea acestui târg în timp.

•    Menţionăm că toate târgurile din trimestrul I nu pot fi organizate decât cu stand standard, construit de ţara gazdă, datorită lipsei de pregătire a documentaţiei de licitaţie pentru construcţia de stand special.

În concluzie, se precizează în comunicatul de presă, “Ministrul Maria Grapini nu a sistat fondurile pentru construirea standului României, ci a alocat banii pentru construirea standului standard asa cum prevede caietul de sarcini în cazul în care nu se înscrie nicio firmă la licitaţia pentru construcţia unui stand special; Austriecii nu au construit standul pe banii lor, ci pe banii României, iar banii care au fost alocaţi, sunt bani europeni şi nu poţi face în trei zile alocare, dacă documentaţiile nu sunt făcute cu câteva luni înainte.”.