ANTREC: Pensiunile de până la 5 camere ar trebui scutite de anumite taxe

pensiunimiciMembrii Asociaţiei pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC) îşi doresc ca deţinătorii de pensiuni cu până la cinci camere să fie scutiţi de taxe la omologare şi funcţionare, a declarat, joi, pentru Agerpres, Maria Stoian, preşedinte fondator ANTREC.

"De asemenea, membrii doresc pentru restul taxele care se plătesc pentru avize la omologare (pompieri/scenariu de foc) să fie diminuate. O problemă mare este legată de plăţile cu taxele audio-vizual (ORDA şi altele) care sunt exagerate, fără sens, fiind o plată multiplă. Noi vrem ca prin fiscalitate să-i încurajăm pe cei cu capacitate mică, care valorifică produsele locale prin munca membrilor familiilor. Aşa se păstrează şi tradiţia locală, deoarece tradiţie nu înseamnă portul popular", a precizat Maria Stoian.

Numărul pensiunilor cuprinse în reţeaua ANTREC a oscilat pe parcursul anului 2012, în primul rând din cauza problemelor de fiscalitate.

"Aceste probleme i-au determinat pe unii să renunţe efectiv la activitate, implicit pierzând calitatea de membru. În prezent, se constată o creştere a numărului de pensiuni noi intrate în circuit, probabil că în 2013 se revine, poate chiar depăşeşte nivelul de 3.000 pensiuni", a mai spus Maria Stoian pentru Agerpres.