ANT va semna un acord de colaborare cu Uzbektourism

colaborareturismPreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, împreună cu o delegaţie a oamenilor de afaceri din România, efectuează în perioada 26-28 iunie 2013, o vizită de lucru în Republica Uzbekistan.

În cadrul vizitei de lucru, preşedintele ANT a participat la masa rotundă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Uzbekistan. Împreună cu delegaţia oamenilor de afaceri români pe care o conduce, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi instituţiilor uzbece din domeniul economic, comerţului şi turismului.

Oficialul român a discutat despre potenţialul turistic al fiecărei ţări, despre importanţa dezvoltării infrastructurii şi rolul important al calificării personalului din turism, dar şi al promovării unui produs sau destinaţii turistice, se anunță într-un comunicat de presă. De asemenea, delegaţia românească a prezentat oferta de servicii și produse care vine în întâmpinarea cerințelor partenerilor uzbeci.

În cursul zilei de ieri, preşedintele ANT s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului uzbec şi ai Ministerului Relaţiilor Economice Externe, Investiţiilor şi Comerţului. Oficialii guvernului uzbec au declarat că vor susţine România pentru un nou mandat în cadrul Consiliului executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru perioada 2013 - 2017.

De asemenea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, s-a întâlnit cu preşedintele ”Uzbektourism”, Farukh Rizaev, întâlnire în care au discutat despre oportunităţile de realizare a proiectelor de investiţii în turism între cele două ţări şi stimularea reciprocă a investiţiilor în domeniul infrastructurii turistice prin atragerea de investitori în domeniu.

România este conștientă de rolul major al industriei turismului, de impactul său important în redresarea și creșterea economică, precum și potențialul ridicat al acestei industrii în economia globală. În acest sens, avem în vedere cele două forțe cheie: globalizare și tehnologie, care transformă sectorul turismului în unul dintre cele mai dinamice zone ale civilizației actuale. Turismul înseamnă locuri de muncă, personal calificat si instruit, oportunități de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii, reînnoirea zonelor urbane și rurale și, dacă este gestionat corespunzător, păstrarea și promovarea patrimoniului natural și cultural al unei țări” a declarat Răzvan Filipescu.

Oficialul român a avansat propuneri pentru iniţierea unor colaborări cu operatorii de turism din România, identificarea de operatori de turism care să organizeze sejururi pentru cetăţenii uzbeci, dar şi despre posibilitatea pregătirii personalului uzbec în instituţii de profil din România.

De asemenea, România va participa la Târgul internațional de turism ce va avea loc în perioada 8-10 octombrie 2013, la Tashkent, ocazie cu care se va semna acordul de colaborare între Autoritatea Naţională pentru Turism şi Uzbektourism.