Oficialii bulgari estimează o creștere de 3% a numărului de turiști străini în 2013

litoralbulgaria2013Oficialii bulgari estimează că în acest an se va înregistra o creştere de 3% a numărului de turişti străini, se arată într-un comunicat emis de touroperatorul Travel Planner, specializat pe destinația Bulgaria. În 2012, Bulgaria a înregistrat 8,87 de milioane de sosiri, cu 1,8% mai mult decât anul precedent, iar cei mai mulţi turişti au provenit din Rusia (1,47 milioane) şi Grecia (1,09 milioane). “La ora actuală, turismul generează 15% din Produsul Intern Brut al Bulgariei”, se arată în comunicat.

Românii conduc topul turiștilor străini care au ales Bulgaria în luna mai

Potrivit Institutului de Statistică al Bulgariei, în luna mai - prima lună de sezon estival - au sosit în Bulgaria 66.911 de turişti români, marea majoritate alegând, evident, litoralul. Românii conduc topul turiştilor, aceştia fiind urmaţi de turişti din Grecia (40.360), Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (28.170), Federaţia Rusă (25.593), Serbia (20.804), Germania (14.702), Turcia (13.887), Marea Britanie (10.714), Ucraina (7.731), SUA (5.543), Israel (5.289), Austria (3.819) şi Franţa (3.287). 

„Cererea turistică de pe piaţa românească a scăzut uşor pentru această perioadă, pe partea de turism extern. Motivul este simplu: românii au apelat mult mai mult la rezervările în sistem early booking, în special în perioada ianuarie - martie, care, de exemplu, a înregistrat o creştere de 35-40% a cererii faţă de anul precedent pentru destinaţia Bulgaria. Ţinând cont că românii au o forţă de cumpărare încă scăzută din cauza crizei, iar o parte dintre ei au preferat regimul early booking şi caută în continuare oferte promoţionale, cererea în această perioadă este mai scăzută. Mai precis, mai puţini turişti bat la uşile agenţiilor de turism. În consecinţă, hotelierii bulgari au introdus noi oferte promoţionale pentru tot sezonul, pentru a impulsiona circulaţia turistică dinspre România - una dintre pieţele turistice importante pentru vecinul nostru de la sud”, afirmă Sebastian Constantinescu, consultant în turism şi director general Travel Planner.

Dacă rezervările tip early booking pentru sezonul de vară au reprezentat un succes, consultanţii Travel Planner estimează că şi pentru sezonul de iarnă, acestea vor trezi un interes mai mare. Pentru turiştii care îşi achită vacanţele la munte în sistem early booking, pentru staţiuni gen Bansko, Pamporovo sau Borovets, până pe 31 august, reducerile vor fi de 20-30%.