Numărul de zboruri va crește cu 50% în următorii 10-20 de ani

avioaneNumărul de zboruri se preconizează că va crește cu 50% în următorii 10-20 de ani, iar în acest context Comisia Europeană a anunțat o finanțare nouă, de 600 de milioane de euro, pentru decongestionarea spațiului aerian al Europei. 

Spațiul aerian și aeroporturile Europei riscă să ajungă la saturare. Dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt, ne vom confrunta cu o congestionare puternică și cu haos în spațiul nostru aerian. La sol, aeroporturile vor fi atât de aglomerate încât 2 milioane de zboruri nu vor mai putea să decoleze sau să aterizeze. Creșterea gradului de congestionare aduce cu sine un risc pentru siguranță crescut, precum și întârzieri și costuri economice reale. Această finanțare pentru cercetare este vitală și reprezintă calea de acces spre tehnologia necesară pentru un spațiu aerian european mai curat, mai eficient și adecvat secolului XXI”, a declarat Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas.

Obiectivul Comisiei Europene este de a dezvolta noua tehnologie necesară pentru a realiza Cerul unic european - proiectul ambițios menit să reformeze spațiul aerian al Europei, dublând capacitatea acestuia și reducând la jumătate costurile de management al traficului aerian.

Ineficiența spațiului aerian fragmentat al Europei generează în fiecare an costuri suplimentare de aproape 5 miliarde EUR pentru companiile aeriene și clienții acestora. La un zbor pe distanță medie se adaugă 42 km, astfel încât aeronava consumă mai mult combustibil, generează mai multe emisii, plătește mai mult sub formă de taxe de utilizator costisitoare și are întârzieri mai mari. Statele Unite controlează, cu costuri aproape înjumătățite, un spațiu aerian de aceleași dimensiuni, dar cu un trafic mai intens”, se arată în comunicatul de presă.

CE a decis așadar să investească 600 de milioane de euro în noi activități de cercetare pentru decongestionarea spațiului aerian al Europei. Activitatea de cercetare urmărește să facă transportul aerian mai curat, mai ieftin și mai sigur.

Sursa: www.ec.europa.eu