UNWTO: Cererea turistică internațională a depășit așteptările în S1

cerereturismSosirile turistice internaționale au crescut cu 5% în prima jumătate a anului 2013 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însumând aproape 500 milioane, creșterea înregistrată fiind cu mult peste așteptări, a anunțat luni, 26 august, Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).

Astfel, destinațiile din întreaga lume au primit în primele 6 luni ale acestui an un număr de vizitatori estimat la 494 milioane, potrivit UNWTO World Tourism Barometer lansat în avans cu ocazia Adunării Generale a UNWTO. Aceasta reprezintă o creștere de 5% sau 25 de milioane de turiști internaționali în plus comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost mai puternică în destinațiile economiilor emergente (+6%) decât în destinațiile din economiile avansate (+4%), un trend care a marcat industria turismului în ultimii ani.

“Faptul că turismul internațional a crescut peste așteptări confirmă că a merge în călătorii face acum parte din modul de viață al unui număr din ce în ce mai mare de oameni, atât în economiile emergente cât și în cele avansate”, a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai. “Acest lucru scoate în evidență nevoia de a plasa turismul ca unul dintre pilonii cheie pentru dezvoltarea socio-economică”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește rezultate înregistrate pe regiuni, Europa a performant surprinzător de bine în primele 6 luni ale anului, înregistrând o creștere peste așteptări de 5% a sosirilor turistice internaționale, creștere condusă de Europa Centrală și de Est (+10%) și de Europa de Sud și Europa Mediteraneană (+6%), subliniază Organizația Mondială a Turismului.

Și regiunea Asia-Pacific a depășit așteptările, înregistrând o creștere de 6% în primele 6 luni ale anului, creștere impulsionată de Asia de Sud Est (+12%) și Asia de Sud (+7%). Pe de altă parte, rezultatele au fost mai slabe decât cele anticipate în Americi (+2%).

Potrivit UNWTO, primul semestru dintr-un an totalizează în general circa 45% din totalul sosirilor înregistrate într-un an. Creșterea este așteptată să continue și în a doua jumătate a anului 2013, dar într-un ritm mai lent. Organizația Mondială a Turismului estimează o creștere de 4% pentru întreg anul 2013, depășind estimarea inițială pentru anul în curs.

În ceea ce privește cheltuielile din turismul internațional în primele 6 luni ale acestui an, creșterea a fost condusă de economiile emergente. China (+31%) și Rusia (+22%) au condus creșterea în ceea ce privește cheltuielile pe călătorii în străinătate în primul semestru al acestui an. În schimb, cheltuielile din partea piețelor tradiționale au fost mai modeste. Canada (+3%) și Franța (+2%) conduc în acest sens, urmate de rezultate modeste ale SUA, Germaniei și Marii Britanii și rezultate negative din partea Japoniei, Australiei și Italiei.


Cele mai citite articole

Prev Next