Contribuția totală a turismului la PIB-ul mondial se ridică la 6,6 trilioane dolari

rolturismeconomieContribuția totală a industriei de travel și turism la PIB-ul mondial s-a ridicat la 6,6 trilioane de dolari americani în 2012, luând în considerare impactul direct, indirect și indus al acestei industrii, a declarat David Scowsill, Președinte și CEO World Travel&Tourism Council (WTTC), în cadrul recentei Adunări Generale a Organizației Mondiale a Turismului.

David Scowsill a subliniat totodată că industria turismului susține 260 de milioane de locuri de muncă la nivel global și că nevoia unui parteneriat public-privat puternic este mai importantă astăzi decât a fost vreodată pentru ca turismul să își atingă potențialul real ca unul dintre cei mai mari creatori de locuri de muncă și creștere economică.

“Luând în considerare impactul direct, indirect și indus, contribuția totală a industriei de travel și turism la PIB a fost de 6,6 trilioane de dolari americani în 2012, această industrie susținând nu mai puțin de 260 de milioane de locuri de muncă. Așadar, turismul este deja o industrie puternică care susține economia mondială. Însă se pot obține mult mai multe. Guvernele au nevoie de sectorul privat, la fel de mult cum companiile private au nevoie de guverne care să adopte politici corecte, pentru a permite astfel industriei de travel și turism să își atingă întregul potențial ca motor al creșterii economice și creator de locuri de muncă. Nicio parte nu poate realiza ceva de una singură”, a declarat David Scowsill.

Scowsill a reamintit participanților că sectorul privat, pe care WTTC îl reprezintă, are nevoie ca guvernele să implementeze politici care să permită industriei turismului să crească sustenabil; în timp ce sectorul public are nevoie de companiile private să conducă hoteluri, agenții de turism, companii aeriene ș.a. pentru a aduce la viață potențialul turistic al unei țări.

Potrivit WTTC, industria turismului de la nivel global a creat 5 milioane de noi locuri de muncă în 2012, numărul total al locurilor de muncă create de industria turistică la nivel mondial ajungând la 260 de milioane. Mai mult decât atât, industria turistică va crea în 2013 încă 6 milioane de noi locuri de muncă, astfel încât numărul total al locurilor de muncă furnizate de această industrie va ajunge la 266 milioane la nivel global.

Totodată, potrivit estimărilor WTTC de la începutul anului, contribuția industriei de travel și turism la PIB va crește în 2013 cu 3,2%.