Se deschide prima școală profesională de turism în sistem dual din țară

meseriiinturismAutoritatea Națională pentru Turism anunță lansarea proiectului “Școala profesională duală în turism Ioan Șenchea Făgăraș”. După un model aplicat în Germania și Austria, sistemul dual presupune îmbinarea părții practice cu partea teoretică, respectiv 70% din timpul alocat se derulează în cadrul unei companii, iar 30% se desfășoară în școală.

Ținta principală a proiectului lansat vineri, 6 septembrie, este adaptarea curriculei germane pe sistemul românesc pentru a asigura o formare inițială a tinerilor în meseriile din turism care să coincidă cu cererea și necesarul de pe piața muncii din România. Proiectul urmează să fie viabil începând cu septembrie 2014, potrivit ANT.

“Nivelul educaţiei, al cunoştinţelor şi al calificării resurselor umane prezintă importanţă deosebită pentru dezvoltarea turismului. Deşi îmbunătăţirea şi menţinerea unui nivel adecvat al infrastructurii de bază este un element important în dezvoltarea turismului, formarea profesională reprezintă motorul dezvoltării sectorului turistic”, a afirmat Răzvan Filipescu.

Autoritatea Națională pentru Turism va coordona grupul de lucru interministerial din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Comitetului Sectorial Turism, Hoteluri, Restaurante, ai asociațiilor profesionale și patronale din turism cu scopul de adaptare a curriculei.

La conferința de lansare a proiectului au participat Asociația de Promovare și Dezvoltare Turistică a județului Brașov, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Primăriei Brașov, ai Companiei de Investiții pentru Turism, reprezentanți ai hotelierilor și restauratorilor, precum și ai companiilor implicate în proiect.