Finanţare de 54 milioane lei prin POR pentru staţiunea Predeal

predealAgenţia pentru Dezvoltare Regională Centru anunţă semnarea unui nou contract de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional care alocă staţiunii Predeal 53,97 milioane lei pentru o mai bună accesibilitate în zona turistică Clăbucet - Cioplea - Predeal.

Contractul de finanţare a fost semnat de către primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoş precum şi de către directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Timp de 20 de luni bugetul proiectului va fi investit în reabilitarea infrastructurii de drum şi cresterea numărului locurilor de parcare din oraş.

Proiectul ”Accesibilitate în zona turistică Clăbucet - Cioplea - Predeal” are o valoare totală de 55,27 milioane lei, din care 53,98 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată, iar diferenţa dintre cele două sume reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este de a creşte accesibilitatea în zona turistica Cioplea - Clăbucet din staţiunea Predeal, prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură publică, în contextul creării de noi locuri de muncă, al protejării mediului înconjurător şi al creşterii calităţii vieţii locuitorilor zonei turistice. Prin acest proiect, pe parcursul celor 20 de luni estimate ca fiind necesare pentru implementare, se vor realiza lucrări de reabilitare a 2,9 km de străzi şi de amenajare a 3,7 km de piste de biciclete. Pentru creşterea numărului de locuri de parcare este prevăzută construirea a trei parcări etajate şi o parcare terestră în zonele cu accesibilitate turistică din staţiune. La finalul proiectului, beneficiarul s-a angajat să creeze 37 de noi locuri de muncă pentru locuitorii din oraşul Predeal şi împrejurimi. Aceste locuri de muncă vor fi create în sectorul administrativ şi de întreţinere parcări.

„Pentru dezvoltarea municipiului Braşov şi a localităţilor ce fac parte din zona metropolitană, avem disponibil un buget de peste 74 milioane de euro fonduri nerambursabile. Prin semnarea acestui contract avem deja 24 de proiecte care au intrat la finanţare, ultimele două proiecte depuse fiind în faza precontractuală sau în lista de rezervă. Toate aceste proiecte vizează atât dezvoltarea infrastructurii urbane, cât şi dezvoltarea turismului prin reabilitarea obiectivelor de patrimoniu şi dezvoltarea unor structuri de agrement din Braşov şi zonele limitrofe. De asemenea, prin proiectele contractate se va îmbunătăţi infrastructura socială din Polul de creştere Braşov, precum şi dezvoltarea mediului de afaceri”, a declarat Simion Creţu, directorul general ADR Centru.

La finalul implementării proiectului traficul va fi fluidizat şi se va reduce timpul de călătorie în zonele de accesibilitate turistică din oraşul Predeal, cu minim 30%, prin redirecţionarea autovehiculelor parcate pe carosabil către spaţii special amenajate. Proiectul este finanţat prin Axa Prioritară 1 a Programului Operaţional Regional, subdomeniul destinat dezvoltării Polului de Creştere Braşov.


Cele mai citite articole

Prev Next