România 2014. Priorităţi şi proiecţii pentru turism

prioritatiturism2014Adoptarea Legii Turismului, care în prezent este “suspendată” din cauza Legii Descentralizării, este principala prioritate pentru primele 6 luni ale anului viitor, a precizat ieri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, în cadrul conferinţei de bilanţ a activităţii pe primele 11 luni de mandat.

“În momentul de faţă trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu Legea Descentralizării. Obiectivul nostru este însă ca în primul semestru al anului 2014 să avem Legea Turismului, aceasta fiind principala noastră prioritate pentru anul viitor”, a precizat Maria Grapini.

Deşi a recunoscut că anul 2013 nu a excelat din punct de vedere al turismului (creşterile raportate de INS pentru turism fiind modeste), întrebată de redacţia Horeca care este targetul pentru 2014 în ceea ce priveşte numărul de turişti străini care vizitează România, Maria Grapini ne-a spus că pentru 2014 se are în vedere o creştere cu 50% a numărului de turişti străini. “Cred că putem creşte cu 50% dacă flexibilizăm şi vizele, pentru că asta a fost o problemă reală. Dacă accelerăm promovarea, dacă flexibilizăm vizele şi în acelaşi timp îmbunătăţim serviciile, dar să ne înţelegem, îmbunătăţirea serviciilor înseamnă eforturi ale părţii private, nu Ministrul Turismului sau preşedintele ANT se ocupă ca serviciul într-un hotel sau într-o pensiune să fie bun. Proprietarul trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi îmbunătăţească serviciile şi pot să vă spun că am văzut în ţara noastră dragă hoteluri şi pensiuni în care serviciile sunt mult mai bune ca în alte ţări, la acelaşi număr de stele. În atragerea de turişti străini ne va ajuta şi recenta reglementare prin care turiştii din ţările non-europene nu mai au nevoie de viză dacă anterior şi-au luat viza Schengen”, a precizat Maria Grapini.

Anul 2014 va aduce conform autorităţilor o intensificare a promovării României ca destinaţie turistică atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă. Din perspectiva promovării externe, în 2014 se are în vedere şi optimizarea activităţii birourilor de promovare şi informare turistică externă care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele ţintă.

“Avem în plan pentru anul viitor deschiderea a cel puţin două birouri de promovare turistică în Japonia şi Emiratele Arabe Unite”, a subliniat Maria Grapini

“Suntem interesaţi ca în vederea promovării cu succes a României ca destinaţie turistică în afara graniţelor să dezvoltăm un parteneriat de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Institutul Cultural Român. Obiectivul acestui parteneriat este sprijinirea reciprocă în anumite acţiuni derulate pe plan extern, utilizarea ambasadelor şi ICR-urilor în acele capitale în care nu există birouri de promovare şi informare turistică externă şi diseminarea comună a materialelor de promovare a României”, se arată într-un document transmis ieri presei de Minister.

“De asemenea, concomitent cu demersurile guvernului român privind simplificarea procedurii de acordare a vizelor turistice, intenţionăm să ne intensificăm eforturile de a ne adresa oferta turistică către pieţe îndepărtate dar cu un ridicat potenţial generator de turişti precum China şi India.”, se mai arată în document.

Un anunţ interesant făcut ieri a fost intenţia de a întări în 2014 cooperarea cu blogosfera românească. “Dorim implicarea membrilor blogosferei în efortul de a face cunoscută România turistică pentru români”, a afirmat preşedintele ANT, Răzvan Filipescu, care a adăugat că trebuie avut în vedere că în topul ţărilor europene, România ocupă cea de-a doua poziţie în privinţa navigării pe internet. La fel de interesant este faptul că există bloguri în România care au aproape jumătate de milion de vizitatori unici pe lună, a precizat acesta.

Printre ţintele pentru 2014 se numără şi adoptarea Legii Tichetelor de Vacanţă, susţinută de Ministerul de resort, sprijinirea dezvoltării unor noi pachete turistice cu caracter alternativ precum circuitul peşterilor, salinelor sau a cascadelor din România sau dezvoltarea circuitelor culturale.

“Există o cerere din ce în ce mai mare de creare a unui circuit turistic dedicat legendei imaginii şi mitului Dracula. De aceea am decis valorificarea şi exploatarea acestui brand prin elaborarea unei rute turistice numită Pe urmele lui Dracula. În cadrul acesteia vor fi reunite locaţii care în mod tradiţional de-a lungul istoriei au fost asociate fie cu imaginea domnitorului Vlad Ţepeş fie cu livrescul său alter ego Dracula”, se precizează în documentul Ministerului.

Ministrul Grapini a precizat că în 2014, o atenţie specială va fi acordată turismului balnear. “Odată cu adoptarea directivei europene care prevede posibilitatea decontării serviciilor de sănătate oriunde în Europa, pentru anul 2014 ne dorim încurajarea turismului de sănătate, dar şi a celui medical”, a afirmat Grapini.

Un alt proiect important în activitatea anului viitor va fi promovarea principalelor oraşe din România (Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Cluj etc.) drept destinaţii pentru pachete de tipul city-break.

Alt anunţ important în aşteptarea lui 2014, făcut ieri, a fost că România va găzdui în primăvara anului 2014 reuniunea miniştrilor de turism din ţările membre ale Exerciţiului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).