Cât au cheltuit și unde au călătorit românii de Revelion 2014

Aproape 111.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 15% față de anul trecut, și au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

În străinătate au călătorit pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă din acest an peste 10.000 de turişti, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul precedent. Aceştia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de anul anterior, conform studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

evolutieturismsarbatori                                                                                                                     (sursa foto: www.ramadabrasov.ro)

Românii s-au obişnuit cu criza economică şi în speranţa unui an mai bun, au demonstrat că ştiu să se distreze şi să profite de vacanţă prelungită de Revelion, unii alegând să plece în destinaţii externe, iar alţii preferând să petreacă într-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din ţară.

Din analiza realizată de către FPTR, s-a constatat că, faţă de anul precedent, numărul românilor care au ales să petreacă Revelionul în străinătate, cât şi al celor care au ales destinaţii turistice din România a crescut semnificativ.

Anul acesta, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în zonele montane unde 25.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte, iar 30.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în creştere cu aproximativ 20% față de anul anterior.

În zonele rurale, turiştii au fost în număr de 29.000 anul acesta, în timp ce 26.000 au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare, pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunării doar 100.

Numărul românilor care au cumpărat în acest an un pachet turistic pentru petrecerea Revelionului în ţară, a crescut cu 15% față de anul trecut ajungând la 110.700 turişti.

Situație estimativă a locurilor vândute pentru Revelion 2013/2014 în România (dați click pe tabel)

poza1

În ceea ce priveşte tarifele percepute, în perioada sărbătorilor, se constată că acestea nu s-au modificat față de anul anterior cu excepţia Deltei Dunării şi a zonelor rurale unde se constată o creştere a tarifelor de 3%.

Românii au cheltuit peste 94 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 15% față de anul anterior.

Cererea a fost foarte mare în zonele montane şi în marile oraşe, iar menţinerea tarifelor de anul trecut a făcut ca hotelurile, restaurantele şi cluburile să fie ocupate în proporţie mai mare faţă de revelionul 2013. Preferinţele românilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.  

Numărul mare de zile libere a făcut ca mulţi români să plece în străinătate pentru petrecerea revelionului astfel că numărul românilor care au petrecut Sărbătorilor de Iarnă în străinătate în acest să crească cu aproximativ 30% față de anul trecut, ajungând la 10.050 de turişti.

De asemenea, statisticile demonstrează că românii au cheltuit cu mult mai mulţi bani în străinătate pentru aceste sărbători, aproximativ 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% față de anul anterior.

Cele mai solicitate destinaţii externe au fost ca şi anul trecut: Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia.

Situație estimativă a locurilor contractate pentru Revelion 2013/2014 în străinătate (click pe tabel)

poza2

Anul acesta se constată o creştere a cererii pentru destinaţiile exotice, datorată unui număr mare de zile libere ce permite deplasări în destinaţii îndepărtate şi a schimbării mentalităţii românilor care au început să renunţe la economii în ceea ce priveşte vacanțele.

O mare parte dintre români şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, de aceea numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, este în continuă creştere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat.

Cauzele principale ale creşterii circulaţiei turistice prilejuită de sărbătorile de iarnă din 2013-2014 au fost:

- Perioadă prelungită de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au făcut punte)
- Menţinerea tarifelor atât în ţară cât şi în străinatate
- Oferte variate şi chiar avantajoase ale agenţiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi cluburilor pentru aceasta minivacanţă.
- Românii au renunțat la economii în ceea ce priveşte cheltuielile aferente vacanțelor.


Cele mai citite articole

Prev Next