Noi investiții de circa 2 milioane euro în infrastructura de turism

finantareturismPORRecent, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate două contracte de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, domeniul de intervenție destinat investițiilor în infrastructura de turism, cu sprijin de stat.

Este vorba despre cererile de finanțare pentru „Construcție centru de agrement turistic - Spa & Fitness, pentru valorificarea resurselor naturale brașovene și creșterea calității serviciilor turistice a SC Vila Maria SRL” și „Construire ștrand și bază de tratament - Lacul Negru - Sovata”, prin care au fost alocate fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană și Guvernul României, în valoare totală de peste 3 milioane lei. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 8,3 milioane lei, adică mai mult de 1,8 milioane euro.

Proiectul din municipiul Brașov își propune reamenajarea parterului și a demisolului clădirii unde funcționează Vila Maria, pentru a realiza un Centru Spa și Fitness pe o suprafață utilă de circa 250 mp, din care piscina va ocupa circa 100 mp, iar sala de fitness peste 15 mp. Acest proiect se va finaliza peste 12 luni și își propune valorificarea resurselor din turismul brașovean, bazată pe diversificarea serviciilor prestate, prin realizarea unei noi structuri de agrement, în zona turistică Bran.

Această diversificare a serviciilor va consta în creșterea ofertei pensiunii Vila Maria cu servicii de tip SPA, respectiv o piscină, saună, jacuzzi, masaj, dar și servicii de tip fitness. Valoarea totală a cererii de finanțare este de circa 1,6 milioane lei, din care, din surse nerambursabile vor fi alocate 770 mii lei, iar diferența o va constitui contribuția beneficiarului SC Vila Maria SRL.

Proiectul „Construire ștrand și bază de tratament - Lacul Negru - Sovata” are o valoare totală de peste 6,7 milioane lei, din care circa 2,3 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, din partea UE și a Guvernului României. Diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiar, SC Aluniș SRL din Sovata.

Obiectivul general al proiectului, prevăzut a se derula pe o perioadă de 19 luni, este de a valorifica resursele naturale și de a diversifica serviciile turistice, prin extinderea structurii de agrement, urmărindu-se creșterea duratei sejurului turistic. Grupul țintă al proiectului îl constituie persoanele în vârstă, care suferă de afecțiuni reumatismale degenerative, dar și de afecțiuni inflamatorii sau articulare. De asemenea, prin aceasta bază de tratament vor fi asigurate servicii de cură femeilor ce suferă de diverse afecțiuni ginecologice, persoanelor care suferă de afecțiuni neurologice, precum și persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii. În final, chiar și mediul local de afaceri va beneficia de avantajele acestui proiect. Structura de turism nou creată va ocupa o suprafață de peste 800 mp, la care se adaugă o terasă de circa 420 mp, în cadrul căreia se vor găsi ștranduri compuse din două bazine cu apă sărată, unul interior și altul exterior.

sovata

„La sfârșitul anului trecut peste 37 milioane euro erau prognozate spre a fi investite în 22 de proiecte contractate, din totalul de celor 87 cereri de finanțare depuse. Prin toate aceste proiecte s-au solicitat peste 118 milioane euro, în condițiile în care prin Domeniul Major de Intervenție 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterii calității serviciilor turistice, au fost alocate Regiunii Centru 37,84 milioane euro. În scurt timp vom mai contracta 5 proiecte, care vor contribui la îmbunătățirea serviciilor destinate turiștilor la nivelul regiunii. Până acum avem unități de cazare modernizate, drumuri și alte facilități urbane reabilitate în 4 stațiuni turistice și mai multe structuri de agrement dezvoltate, inclusiv parcuri, pârtii de schi și terenuri de golf. Prin toate aceste investiții se vor crea circa 200 locuri de muncă și astfel pe lângă dezvoltarea infrastructurii de turism, fondurile Regio vor contribui inclusiv la consolidarea climatului socio-economic”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Până la sfârșitul anului 2013, prin proiectele contractate pe DMI 5.2 din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru au fost efectiv rambursate beneficiarilor peste 12 milioane euro, iar rezultatele investițiilor se văd în 8 proiecte finalizate. Practic în fiecare din cele șase județe Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu se găsește câte un proiect finanțat din aceste fonduri nerambursabile, lucru care crește atractivitatea regiunii față de turiști.

Detalii despre toate proiectele finanțate prin Programul Regio la nivelul Regiunii Centru se regăsesc pe pagina dedicată de ADR Centru acestui program - www.regio-adrcentru.ro - dar și pe secțiunea interactivă prin care, pe Harta Regiunii, se pot vizualiza amplasarea și imagini de la implementarea respectivelor proiecte.