Numărul turiștilor străini pe litoral a scăzut cu 11,6% în 2013

turismlitoral2013Numărul turiștilor străini sosiți în județul Constanta a scăzut semnificativ anul trecut, potrivit Direcției Județene de Statistică Constanța. “Turiștii străini, în număr de 48.424 persoane în 2013, sunt cu 11,6% mai puțini decât turiştii străini sosiţi în 2012 şi deţin o pondere de 5,6% în totalul turiştilor”, se arată într-un comunicat al Direcției Județene de Statistică Constanța.

Referindu-ne la numărul total de turiști sosiți anul trecut în județul Constanța (atât români cât și străini), acesta a fost de asemenea în scădere, cu 9,8% comparativ cu anul 2012. “Numărul turiştilor sosiţi în anul 2013 a fost de 859.600 persoane, faţă de 953.000 persoane în anul 2012, înregistrându-se o scădere de 9,8%”, se precizează în comunicat.

Şi numărul înnoptărilor scade în această perioadă: 3,419 milioane înnoptări în anul 2013, faţă de 3,799 milioane înnoptări înregistrate în anul anterior, potrivit statisticilor.

Președintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, Corina Martin a declarat în cadrul Târgului de Turism “Bursa Litoral - Delta Dunării 2014” că sezonul estival 2013 a adus o creștere uşoară cu 5% a numărului de turişti în staţiunea Mamaia faţă de anul precedent, însă în staţiunile din sudul litoralului a fost o scădere accentuată a turiştilor înregistraţi.

“A fost un sezon destul de dificil, plin de provocări, dar şi de evenimente. În ce priveşte numărul turiştilor avem o creştere uşoară în Mamaia, până spre 5%, per total, prin comparaţie cu anul trecut, o scădere însă mai accentuată în sudul litoralului. Cred că este mai important că am reuşit să atragem o imagine favorabilă litoralului românesc în acest an decât că poate nu stăm foarte bine în privinţa numărului de turişti. Am avut o campanie puternică de promovare pe care am reuşit să o ducem cu ajutorul presei şi astfel am reuşit, cred eu, să atragem un capital de imagine pozitivă pentru litoralul românesc”, a afirmat Corina Martin, citată de agenția Agerpres.

Corina Martin a mai apreciat că anul trecut veniturile realizate de operatorii de pe litoral au fost mai mici faţă de sezonul anterior, situaţie generată de bugetele familiale afectate de criză, motiv pentru care nu se întrevăd creşteri de tarife pe litoral în anul 2014.

“O concluzie poate mai puţin plăcută a acestui sezon este aceea că românii au avut un buget de vacanţă mai redus faţă de anul trecut, deci au cheltuit mai puţin, au consumat mai puţin pe litoralul nostru, asta fiind legat de nivelul trai şi de puterea de cumpărare, limitată. Important este că deşi au ales să stea mai puţine nopţi la mare sau să consume mai puţin în anumite domenii de servicii, au ales în continuare totuşi să meargă în vacanţă şi au mers în vacanţă pe litoralul românesc. Pentru anul viitor nu sunt estimate creşteri de preţuri pe litoral, din ceea ce am discutat cu hotelierii şi cu agenţiile de turism. Suntem prudenţi în continuare, nu avem motive să ne gândim de acum la creşteri de tarife sau de profit. Trebuie să consolidăm această creştere mică pe care am înregistrat-o cel puţin în Mamaia, în sezonul 2013, şi ne preocupă practic să continuăm acest ritm. Românii nu au putere de cumpărare foarte mare şi este mult mai sănătos să gândim aşa în vremuri de criză”, a apreciat Corina Martin.