Astăzi se lansează 2 programe naționale menite să susțină antreprenoriatul

finantareafaceritineriDepartamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism anunţă astăzi, 10 martie 2014, lansarea a două programe naţionale menite să susţină antreprenoriatul şi să contribuie la dezvoltarea economică: Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri beneficiază de un buget de 21 de milioane de lei şi se adresează antreprenorilor cu vârsta până în 35 de ani care pot obţine o finanţare nerambursabilă ce poate acoperi 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru aceste credite contractate cu până la cel mult 80% din valoarea solicitată, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente a cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

Conform procedurii, aplicaţia va fi deschisă pentru înscrieri între 10 martie 2014,  ora 10.00 până la epuizarea bugetului.

La ora 10:30 existau 46 utilizatori înscrişi cu user şi parolă în vederea completării formularului online. La ora 11:00 numărul utilizatorilor înscrişi ajunsese la 67, iar numărul formularelor trimise era de 15. La ora 12:00 existau 90 de utilizatori cu 24 de formulare trimise.

Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar care nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar.

Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

Conform procedurii, aplicaţia va fi deschisă pentru înscrieri între 10 martie 2014, ora 10.00 şi 16 martie 2014, ora 20.00.

La ora 10:30 existau 396 utilizatori înscrişi cu user şi parolă în vederea completării formularului online. Dintre aceştia, 8 aplicanţi transmiseseră deja formularele. La ora 11:00 numărul utilizatorilor înscrişi ajunsese la 500, iar numărul formularelor trimise era de 102. La ora 12:00 existau 619 utilizatori cu 219 formulare trimise.

Cifrele actualizate vor fi prezentate pe site-ul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

Departamentul menționează de asemenea că în data de 17 martie va demara Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare - START, iar în aprilie se va lansa Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.