UNWTO estimează peste 460 milioane de turişti în sezonul de vârf

sezonturisticvara2014Peste 460 de milioane de turişti sunt aşteptaţi să călătorească în străinătate în sezonul de vârf mai - august 2014, sezon care totalizează în medie 41% din toate sosirile turistice internaţionale înregistrate într-un an, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului.

Potrivit UNWTO, cererea pentru turismul internațional a rămas puternică în primele 4 luni ale anului 2014. Sosirile turistice internaționale au crescut la nivel global cu 5%; astfel, destinaţiile de la nivel mondial au primit 317 milioane de turiști internaționali în perioada ianuarie - aprilie 2014, cu 14 milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea de 5% consolidează creșterea puternică deja înregistrată în 2013 (+5%) și este cu mult peste tendința pe termen lung estimată de UNWTO pentru perioada 2010-2020 (+3,8%).

Taleb Rifai: Creşterea se datorează şi capacităţii uriaşe a companiilor din turism de a se adapta la o piaţă în schimbare

“Startul încurajator din 2014 şi sentimentul general pozitiv din sector cresc aşteptările pentru sezonul turistic de vârf actual”, a declarat Secretarul General al UNWTO, Taleb Rifai. “Creşterea de 5% a numărului de turişti internaţionali care au trecut graniţele în primele luni din 2014 reflectă în continuare impactul creşterii suportului din partea guvernelor pentru acest sector precum şi o capacitate uriașă a companiilor din turism de a se adapta la o piaţă în continuă schimbare”.

La nivel de regiuni, cea mai puternică creștere din primele 4 luni ale anului s-a înregistrat în regiunea Asia-Pacific și în Americi (ambele regiuni +6%), urmate îndeaproape de Europa și Africa (ambele +5%). La nivel de sub-regiuni, Europa de Nord, Europa Mediteraneană şi de Sud, Africa de Nord şi Asia de Sud (fiecare +8%), au condus creşterea.

În ceea ce priveşte pieţele sursă, datele pentru prima parte a anului referitoare la cheltuielile turiştilor internaţionali indică faptul că această creştere a cererii continuă să fie puternică dinspre pieţele emergente, în special din China, Federaţia Rusă, Arabia Saudită şi India. Mai mult, cererea dinspre pieţele avansate se consolidează, ca urmare a îmbunătăţirii treptate a situaţiei economice, cu o creştere îmbucurătoare a cheltuielilor dinspre Italia, Australia, Republica Coreea, Ţările de Jos, Norvegia şi Suedia.

Potrivit UNWTO, în sezonul de vârf mai - august 2014, peste 460 de milioane de turişti sunt aşteptaţi să călătorească în străinătate.

Datele privind rezervările de călătorii aeriene internaţionale de la ForwardKeys sprijină această perspectivă, rezervările pentru perioada mai - august 2014 fiind în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare creştere a rezervărilor vine dinspre pieţele asiatice, urmate de Americi (+8%).

Pentru întreg anul 2014 se aşteaptă ca sosirile turistice internaţionale să crească cu 4 până la 4,5%, uşor peste prognoza UNWTO pe termen lung de 3,8% per an pentru perioada 2010-2020.

Sursă foto: www.zimbio.com