Primele 8 luni au adus 36 milioane de turiști în plus, la nivel global

turistiinternationali2014Primele 8 luni din 2014 au adus 36 milioane de turiști în plus, la nivel global, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO).

Turiștii internaționali (vizitatori peste noapte) care au călătorit în lume în perioada ianuarie - august 2014 au totalizat 781 milioane, cu 36 milioane mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu o creștere de 5%, turismul internațional a continuat să crească cu mult peste tendința pe termen lung proiectată de UNWTO pentru perioada 2010-2020 (+3,8%). Lunile de vârf iunie, iulie și august, care totalizează circa o treime din totalul unui an, au înregistrat o creștere de 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Turismului.

Sosirile turistice internaționale au crescut astfel cu 5% în primele 8 luni ale acestui an, reprezentanții OMT subliniind că cererea turistică a fost puternică în sezonul de vârf iunie - august, în ciuda provocărilor geopolitice și a unei recuperări economice lente la nivel global.

“Turismul internațional continuă să crească peste așteptări în ciuda provocărilor globale în creștere”, a declarat Taleb Rifai, Secretarul General al UNWTO. Totuși, amplificarea incertitudinilor geopolitice și faptul că economia globală arată semne de palidă și inegală creștere trebuie să rămână în atenția noastră”, a adăugat acesta.

La nivel de regiuni, în primele 8 luni ale acestui an cea mai puternică creștere s-a înregistrat în America (+8%), urmată de regiunea Asia Pacific (+5%) și Europa (+4%). La nivel de subregiuni, America de Nord (+9%) și Asia de Sud (+8%) au fost performerii de top, precum și Europa de Sud și Mediterană, Europa de Nord, Asia de Nord-Est și America de Sud (toate + 7%).

Pentru întreg anul 2014 se așteaptă ca sosirile turistice internaționale să crească cu 4 până la 4,5% la nivel global, peste prognoza UNWTO pe termen lung de 3,8% per an pentru perioada 2010-2020.

Deși Indexul de Încredere al UNWTO arată nivele de încredere mai scăzute datorită riscurilor geopolitice și de sănătate actuale, rezultatele rămân pozitive: 51% dintre respondenți văd perspective pentru perioada septembrie - decembrie 2014 “mult mai bune sau mai bune”, față de 35% care le estimează ca fiind “egale” și 14% “mult mai rele sau rele”.

Sursă foto: www.wikimedia.org