Taleb Rifai propune întărirea prezenţei României în structurile UNWTO

romaniasiunwtoSecretarul de Stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Bogdan Pandelică, a condus, în perioada 12-13 mai a.c., delegaţia României prezentă la cea de a 58-a sesiune a Comisiei pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Turismului (World Tourism Organization - UNWTO), desfăşurată la Haifa, Israel, informează Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.

Principalul obiectiv al reuniunii a fost acela de a identifica noi căi de acțiune privind provocările turismului european pentru perioada 2016-2017, pregătind totodată și lucrările adunării generale a UNWTO, ce va avea loc in toamna acestui an, în Medelin, Columbia.

România şi-a confirmat, alături de statele europene, dorința de a susține dezvoltarea durabilă a turismului, cu respectarea principiilor de securitate, siguranță şi accesibilitate.

Tema integrării turismului, în general, şi a turismului cultural, în mod special, în noile tendinţe din tehnologia informaţilor si a comunicaţiilor mobile a ocupat, în acest sens, un loc central al discuţiilor în cadrul seminarului "Tehnologii mobile pentru îmbunătăţirea experienţei turistice". Participanţii au fost informaţi cu privire la cele mai bune exemple de aplicaţii interactive in turism, jocuri inspirate din realitatea turistică, precum şi alte moduri unice de a îmbunătăţi experienţa turistică.

În marja conferinţei, demnitarul român a avut o serie de întâlniri în cadrul cărora a abordat subiecte de importanţă majoră pentru România în domeniul turismului. Astfel, discuţiile purtate cu Secretarul General al UNWTO, Taleb Rifai, au vizat aspecte privind dezvoltarea turismului românesc prin creșterea competitivității şi a capacitații de management al calităţii companiilor si organizațiilor din domeniu, precum şi înscrierea României in programul "Drumul Mătăsii", alături de celelalte 32 de state membre. A fost discutat, totodată, regimul vizelor turistice, în vederea sporirii numărului de vizitatori din state non-membre UE în România.

Reprezentantul UNWTO a propus, de asemenea, întărirea prezenţei României în structurile Organizaţiei Mondiale a Turismului, detaliile acestei colaborări urmând să fie stabilite ulterior de către reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului.

În cadrul întrevederii secretarului de stat Bogdan Pandelică cu Amir Halevi - Director General în Ministerul Turismului din Israel au fost evocate bunele relaţii de colaborare la nivelul celor două instituţii, care au generat creşterea continuă a nivelului de călătorii turistice în ambele sensuri, discuţia celor doi oficiali concentrându-se asupra noilor oportunităţi de sprijinire comună a turismului. A fost subliniată, în acest sens, necesitatea promovării, de către partea israeliană, a unor pachete de servicii mai accesibile, de tipul city break-urilor, care să mărească accesibilitatea la programe turistice în Israel. Partea română a menționat oportunitatea promovării pe piaţa israeliană, pe lângă pachetele devenite tradiţionale de turism medical si „turism la rădăcini”, și a altor tipuri de programe turistice (turism tematic sau cultural).

Secretarul de stat român şi oficialul israelian au adresat invitaţii reciproce de realizare de vizite la nivelul celor două instituţii.

Turismul, ca ramură importantă a activităţii economice, beneficiază de prognoze pozitive, fiind printre putinele sectoare pentru care se aşteaptă o creştere anuală de 3.3%, la nivel global.